Mat og beskjeder heist ned til innesperret guttelag i Thailand-grotte

Om lag 1.000 personer jobber på spreng døgnet rundt for å redde guttelaget som sitter fast inne i Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

«Hvis dere mottar dette, vennligst marker hvor dere er», står det på lapper heist ned i grotten der et thailandsk guttelag er innesperret på sjette døgnet.

– Alle står klare for å gi dere umiddelbar hjelp, heter det videre på lappene, som ble heist ned sammen med et kart og en penn i en grotte i Nord-Thailand fredag ettermiddag lokal tid.

I tillegg ble det heist ned mer enn ti av det politiet kaller «håp-bokser», som i tillegg til kart og penn inneholder snacks, drikke, medisin, en fakkel og stearinlys.

Boksene ble heist ned med tau via et hull i Pha Mee-området, som ligger over nordre del av grotten der guttelaget er innesperret. Grotteeksperter sier det er mulig gruppen er der, men sier det er mer sannsynlig at de har bevegd seg andre veien.

Kraftig regn

Dette er andre gang myndighetene forsøker å heise mat ned i grotten uten å vite nøyaktig hvor den savnede gruppen befinner seg. Det er imidlertid første gang de forsøker å kommunisere med dem.

Fredag ettermiddag hadde de fortsatt ikke fått noen livstegn fra de 13 savnede, tross sju dager med søk- og redningsarbeid.

De siste dagene har kraftig regnvær budt på ekstra utfordringer for redningsarbeiderne. Regnet har oversvømmet grotten Tham Luang Nang Non i Chiang Rai-provinsen, om lag 1.000 kilometer nord for Bangkok, der gruppen antas å være innesperret.

Plan A

Øversvømmelsene innebærer at redningsarbeiderne er nødt til å tømme grottene for vann dersom de skal ha noe som helst håp om å ta seg inn via hovedinngangen.

Natt til fredag forsøkte redningsmannskapet å bore etter brønner for å tømme grotten, som består av flere kamre, for vann. De boret helt ned på 30 meter, men uten hell, opplyser lokale myndigheter.

Fredag ettermiddag måtte arbeidet, som er Plan A i redningsarbeidet, avbrytes ettersom minst tre redningsarbeidere fikk elektrosjokk og måtte på sykehus. Ingen av dem betegnes som alvorlig skadd.

Plan B

– Vi vurderer å gjøre Plan B til vår Plan A. Vannstanden har gått ned, men den er fortsatt for høy til å dykke inn, sier guvernør Narongsak Osotthanakorn i Chiang Rai.

Plan B er å lete etter andre innganger til grotten. Så langt har de funnet fire mulige alternative innganger, som må undersøkes grundig for å se om det er trygt å sende redningsarbeidere inn gjennom dem.

Til sammen er over tusen personer satt i sving for å få guttene, som er i alderen 11 til 16 år, og den 25 år gamle fotballtreneren deres, ut. De tok seg inn i grotten etter en fotballkamp lørdag for snart en uke siden, men kom seg ikke ut igjen ettersom grotten ble oversvømt.

Det har ikke kommet noen livstegn fra dem, men håpet er at de befinner seg i et av de store kamrene som ikke er oversvømt.

Ved inngangen til grotten venter fortvilte foreldre, som håper på å ta med barna sine hjem.