Italiensk kaos på EU-toppmøtet

Italias statsminister Giuseppe Conte (foran til venstre) på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Italias nye populistregjering blokkerer alle vedtak på EUs toppmøte i Brussel.

Italias statsminister Giuseppe Conte fyrte av en politisk torpedo da han kom til toppmøtet ved EUs hovedkvarter i Brussel torsdag ettermiddag.

– Italia trenger ikke lenger ord, men konkret handling, sa Conte.

Italia er villig til å trekke alle nødvendige konsekvenser av dette, advarte han. Inkludert å legge ned veto mot vedtakene som var planlagt på møtet.

– Det er en mulighet jeg ikke ønsker å vurdere, men hvis vi kommer dit, så er det helt klart for min del at vi ikke vil nå felles konklusjoner, sa Conte.

Ingen vedtak

Tolv timer senere sto stats- og regjeringssjefene fortsatt fast i diskusjonene.

Ikke ett vedtak var gjort, i grell kontrast til ordinær prosedyre, som er at konklusjoner til slutterklæringen kvitteres ut fortløpende gjennom dagen.

Krisen førte til at EU måtte avlyse pressekonferansene som skulle holdes midtveis i møtet.

– Ettersom ett medlem har reservasjoner om hele slutterklæringen, er ingen konklusjoner nådd på dette stadiet, het det i en uttalelse fra Preben Aamann, pressetalsmannen til EUs president Donald Tusk.

Krav om konsensus

En italiensk diplomat bekreftet at Italia hadde bestemt seg for å blokkere.

– Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sa italieneren, som kom ned til pressesenteret for å brife journalister anonymt om samtalene.

På toppmøtene kreves det nemlig full konsensus om vedtakene. Ett land kan derfor stoppe alt.

– Dette ser ut til å kunne bli den vanskeligste diskusjonen om innvandring jeg noensinne har opplevd her, sa Finlands statsminister Juha Sipilä da han kom ut for å snakke med finske journalister underveis.

– Det er første gang jeg har hørt ordet veto bli brukt på EUs toppmøte, sa han.

Gnisninger

Det var også første gang stats- og regjeringssjefene i EU var samlet til toppmøte etter at protestpartiet Femstjernersbevegelsen og den sterkt innvandringskritiske Ligaen overtok regjeringsmakten i Italia.

Den nye populistregjeringen er nå fast bestemt på å markere seg i Brussel. Kravet er at andre EU-land må gjøre langt mer for å hjelpe italienerne med å håndtere strømmen av flyktninger og migranter som kommer dit over Middelhavet.

Contes beinharde tilnærming skal ha utløst gnisninger inne i møtelokalene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven skal ifølge rapporter fra rommet ha sagt noe irritert at det var vanskelig for en gammel sveiser som ham å forstå hvordan en tidligere jussprofessor som Conte kunne sitte der taust hele kvelden og så bare si nei til alt.

Venting

Mens diskusjonene pågikk, kunne ikke pressen gjøre annet enn å vente. Noen dro til restauranter i nærheten, andre strømmet til auditorier og møterom inne på EU-hovedkvarteret for å se på fotball-VM i stedet.

Men i etasjene over pågikk forhandlingene for fullt, både i hovedsalen, i mindre grupper og én til én.

Ved midnatt ble det meldt at en voksende gruppe av land var i ferd med å samle seg om et fransk-italiensk kompromiss.

Men ikke alle var villige til å slutte seg til forslaget, og diskusjonene pågikk fortsatt to timer senere.