Japansk toppolitiker: – De barnløse tenker egoistisk

Toshihiro Nikai, nederst til venstre, sammen med sin partifelle og statsminister Shinzo Abe lengst til høyre fra et møte på onsdag. Les mer Lukk

Det er egoistisk å tenke at man får et lettere liv uten barn, sier generalsekretær i Liberaldemokratene, det største politiske partiet i Japan.

I 2017 er befolkningen i Japan forventet å synke med 394.000 personer, ifølge tall fra det japanske helse- arbeids- og velferdsdepartementet satt sammen av Nippon. Befolkningen har sunket hvert år siden 2007, og med stadig økende fart. I 2016 sank befolkningen med «bare» 330.000.

Les også:Japan advarer mot å belønne Nord-Korea

Det blir stadig flere eldre, noe som gjør at pensjonsutgiftene øker mens arbeidsstyrken minker. I 2016 var det 1.49 jobber per arbeidssøker.

Nå er det på tide at japanere tenker mer på landets fremtid i stedet for kun på seg seg selv her og nå, mener generalsekretæren hos det ledende japanske partiet, Toshihiro Nikai.

– Før mente ingen at barn var brysomt

Fleksible arbeidslivsregler fører til at det er ikke uvanlig å jobbe 100 timer overtid i måneden en japansk bedrift. Dødsfall på grunn av overarbeid har et eget ord - karōshi. Japanere tar også ut kun 8,8 dager ferie i året i snitt - selv om de strengt tatt kan ta 18. Reallønningen faller. Det mangler barnehageplasser.

Nikai mener dog at selv om forholdene for å ha barn har vært utfordrende også tidligere, var det ingen som klaget.

– Før, under og etter krigen, var det ingen som sa at det var for brysomt. I dag har folk en egoistisk idé om at de får det bedre uten barn. For at alle skal kunne forfølge lykken, bør vi ha mange barn, slik at landet vårt kan vokse og utvikle seg, sa han under en debatt i parlamentet på onsdag, skriver Associated Press.

Mange økonomer mener Japans demografi er en viktig årsak til at landet er fanget i en spiral av enorm statsgjeld, manglende økonomisk vekst og manglende lønnsvekst.

Les også:Frykter Norge blir som Japan

Flere uttalelser fra partiet

Nikais bemerkninger er bare den foreløpige toppen av en rekke uttalelser fra Liberaldemokratene som har lagt press på japanske kvinner.

Partifelle Kanji Kato forteller alle nygifte han treffer at de må ha minst tre barn, skriver The Japan Times . Koichi Hagiuda, statsministerens Shinzō Abes nære rådgiver, mener attpåtil at pass av barn yngre enn to år er en jobb for mødre, og mener ideen om at menn tar hovedansvaret er «uvelkommen».

Dette til tross for at Abe har anstrengt seg hardt for å få enda flere kvinner inn i arbeidslivet. Der tjener de 30 prosent mindre enn mennene for samme jobb.

Japan mangler 599.000 barnehageplasser, som er det dobbelte av de 320.000 som regjeringen har lovet å skaffe innen utgangen av 2020. Én av sju japanske barn lever i fattigdom. Situasjonen er spesielt ille for barn av alenemødre, der 56 prosent lever i fattigdom. Til sammenligning er tallet i USA 32 prosent, ifølge tall fra OECD.

– Andre bør aldri blande seg

Politiske motstandere raser derfor mot uttalelsene og mener Liberaldemokratene mangler kontakt med virkeligheten til mange japanere.

– Hvorvidt man vil ha barn er en del av den mest grunnleggende retten til selvbestemmelse, aldri med intervensjoner fra tredjepart, sa Yukio Edano, lederen av Det konstitusjonelle demokratiske partiet, der Abe til slutt måtte gi ham rett.

Les også: Coca-Cola lanserer rusbrus - i Japan