Trump og Putin møtes i Helsingfors

USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes ansikt til ansikt på G20-møtet i Hamburg i juli 2017. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin skal møtes i Helsingfors den 16. juli, opplyser amerikanske og russiske myndigheter.

I synkroniserte kunngjøringer fra Det hvite hus og Kreml torsdag heter det at de to presidentene under toppmøtet skal diskutere det bilaterale forholdet mellom USA og Russland, samt internasjonale relasjoner.

Nyheten kom dagen etter at Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton besøkte Moskva og møtte Putin og utenriksminister Sergej Lavrov for å forberede møtet.

Samme dag ble det kjent at Russland og USA var enige om at Trump og Putin skulle møtes.

– Jeg har sagt det fra dag en, å komme overens med Russland og Kina og med alle andre er en veldig bra ting. Det er bra for verden, det er bra for oss, det er bra for alle, sa Trump da.

Videre la han til at han og Putin vil diskutere Syria, Ukraina og «mange andre temaer».

Tidligere har det vært spekulert i at toppmøtet skulle bli holdt 14. juli, en av få ledige datoer i et tett program for Putin og Trump. Den amerikanske presidenten deltar på NATO-toppmøtet i Brussel 11. til 12. juli og besøker Storbritannia den 13. juli, mens Putin skal se finalen i fotball-VM i Moskva den 15. juli.

Putin og Trump har møttes to ganger tidligere på sidelinjene av internasjonale møter, men har aldri tidligere holdt et offisielt toppmøte seg imellom.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier Lavrov mest sannsynlig vil møte USAs utenriksminister Mike Pompeo i løpet av de neste par ukene, for å banke ut flere detaljer om toppmøtet.

Aktuelt: – Donald Trump er farlig for Europa