Spesialsoldater og dykkere leter etter gutter i grotte i Thailand

Your browser doesn't support HTML5 video.

Redningsaksjon i Thailand for guttelag innesperret i oversvømt grotte Les mer Lukk

Tusen mennesker jobber døgnet rundt for å redde guttene som er savnet i en grotte i Thailand. En natt med kraftig regn byr på nye utfordringer for arbeidet.

Etter fem resultatløse døgn får nå Thailand hjelp av amerikanske spesialsoldater og britiske grotteeksperter, i tillegg til politi, grensevakter og andre militære.

– Marinejegerne holder på å klekke ut en ny strategi ettersom vannet nå har nådd inngangen til grotten, opplyser en lokal tjenestemann på Twitter.

Videre skriver han at håpet de hadde om å pumpe nok vann ut av den oversvømte grotten til å ta seg inn, foreløpig er knust.

– Vi beklager å måtte skuffe dere, men teamet vårt leter etter nye måter å ta seg inn i grotten på til fots, skriver han.

Bare to muligheter

Den amerikanske grotteeksperten Anmar Mirza sier at det i en situasjon som denne, egentlig bare fins to muligheter, enten å pumpe ut vannet eller finne nye innganger.

De rundt 30 amerikanske soldatene har med seg utstyr til å bore seg inn i grotten som strekker seg nesten en mil fra inngangen.

Det letes også etter hittil uoppdagede sjakter og åpninger inn i grotten, men mangelen på gode kart over grottesystemet gjør at det er lettere sagt enn gjort å finne ut hvor man kan bore.

De siste par dagene har vært preget av kraftig regn, noe som har skapt store problemer for hjelpemannskapene på stedet. Torsdag morgen opplyste de at vannstanden har steget med rundt 15 centimeter i timen i løpet av natten.

Det har blant annet ført til myndighetene måtte kutte strømtilførselen til lys og pumper inne i grotten på grunn av faren for kortslutninger som følge av kombinasjonen vann og elektrisitet. Ledningen ble lagt bare for noen dager siden for å hjelpe redningsmannskapene.

Aktuelt: Foreldre ber for savnet guttelag i Thailand

Trange ganger

Grottesystemet, som er nærmere en mil langt, består av store kamre og smale ganger mellom dem, som gjerne oversvømmes i monsunsesongen. Noen av gangene er så trange og svingete at man må bøye seg i vinkel for å presse seg gjennom.

Når gangene blir oversvømt, blir det ekstra vanskelig for dykkere, som ikke kan se gjennom gjørmete vann og som har oksygentanker på ryggen.

Aktuelt: Kraftig regn skaper problemer for redningsaksjon i Thailand

Håpet er at guttene befinner seg i et av de store kamrene som ikke er oversvømt. Mirza sier at de i så fall kan overleve i en måned uten mat, men med tilgang på vann. Den store faren er at de blir desperate og prøver å ta seg ut gjennom de oversvømte gangene.

Guttene, som er i alderen 11 til 16 år, tok seg sammen med den 25 år gamle treneren sin inn i Tham Luang Nang Non-grotten lørdag, trolig for å avkjøle seg etter en treningskamp.

Bakgrunn: Desperat leting etter tolv gutter i grotte i Thailand

Trolig i live

Siden har det ikke kommet livstegn, men myndighetene sier de ikke har grunn til å tro at guttene ikke er i live. Guttene har vært inne i grotten flere ganger før, og de hadde med seg litt mat og lommelykter.

Utenfor grotten venter fortvilte foreldre, som har slått opp leir ved inngangen.

– Hjertet mitt sier at de kommer til å redde ham, sier Pean Kamlue, moren til en av de tolv savnede barna.

Foreldrene har jevnlig seremonier der de ber for de savnede barna.