Kapteinen på migrantskipet Lifeline avhøres

Skipet Lifeline har lagt til kai på Malta etter at flere land ble enige om å ta ansvar for migrantene og flyktningene om bord. Nå avhøres kapteinen av politiet.

Skipet la til kai i havnen i Valletta litt før klokken 8 onsdag kveld, og kapteinen på båten blir avhørt, opplyser myndighetene på Malta.

Både skipet og kapteinen kan bli straffeforfulgt ettersom de er mistenkt for å ha ignorert ordre fra den italienske kystvakten. Maltas statsminister Joseph Muscat sier både besetningen og det «statsløse» skipet vil bli etterforsket, og at det finnes beviser for at de løy om at skipet seiler under nederlandsk flagg.

Kapteinen får senere returnere til skipet, opplyser myndighetene i landet.

Brakt til mottak

De totalt 234 migrantene og flyktningene blir brakt til et mottakssenter på Malta, men Muscat opplyste tidligere onsdag at åtte EU-land har tilbudt seg å ta imot dem som kvalifiserer som flyktninger, deriblant Malta selv. Opphold vil bli gitt til dem som har rett til det, mens øvrige vil bli returnert til sine hjemland, sa Muscat.

De andre landene er Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Irland, Belgia og Frankrike, opplyste statsministeren.

På anmodning fra Malta vil også Norge tilby bosetting for 15 personer fra Lifeline, opplyser Utenriksdepartementet (UD) onsdag kveld. De 15 personene vil regnes inn i den årlige kvoten for overføringsflyktninger som er fastsatt i statsbudsjettet.

Vurderer beskyttelsesbehov

Det legges opp til at FNs høykommissær for flyktninger vil vurdere beskyttelsesbehov for den enkelte om bord og avgjøre flyktningstatus på Malta, opplyser UD.

Maltas statsminister nevnte ikke Tyskland da han talte om Lifeline tidligere onsdag. Men den tyske innenriksministeren Horst Seehofer har sagt at Tyskland kan ta imot noen på betingelse av at Lifeline, som eies og driftes av en tysk hjelpeorganisasjon, avslutter virksomheten med å plukke opp migranter i Middelhavet.

Lifeline ble nektet å legge til kai i Europa etter at skipet plukket opp migranter og flyktninger i Middelhavet torsdag i forrige uke.