Dansk Folkeparti vil straffe tiåringer

Dansk Folkeparti ønsker å senke Danmarks kriminelle lavalder. Her representert ved leder Kristian Thulesen Dahl. Les mer Lukk

Innvandringsskeptiske Dansk Folkeparti krever at den kriminelle lavalderen i Danmark må senkes til ti år.

Peter Kofod Poulsen, talsperson for Dansk Folkeparti (DF), bekrefter at hans parti onsdag forhandler med regjeringen om ny lavalder.

– Tiåringer skal selvfølgelig også kunne dømmes i nemnder og domstoler, sier Poulsen.

Den borgerlige mindretallsregjeringen, bestående av Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, ønsker å beholde den nåværende lavalderen på 15 år, men vil innføre en lov som gjør at 12-åringer kan stilles for en såkalt nemnd.

De er hardt presset av DF, som er regjeringens støtteparti i Folketinget.

– Det skal være sanksjoner når tiåringer begår kriminalitet. Det gir muligheter for å redde dem. For oss er det viktigste at man blir stilt til rette for den kriminaliteten man begår, sier Poulsen.

Aktuelt: Danmark vil nekte innvandrere på dagpenger å bli statsborgere

Han ønsker ikke å fengsle tiåringer, men sier at unge kriminelle kan plasseres på lukkede institusjoner over perioder på flere år.

Forslagene fra henholdsvis regjeringen og DF har gjort at opposisjonspartiene Enhedslisten, De Radikale og Alternativet har trukket seg fra forhandlingene med justisminister Søren Pape Paulsen. Også Socialdemokraterne, Danmarks største parti, motsetter seg forslagene fra regjeringen og DF.

– Sosialdemokratene ønsker helt klart ikke å senke den kriminelle lavalderen. Verken til ti eller tolv år, sier Trine Bramsen, en av partiets politikere.

Aktuelt: Danmark fjerner TV-lisensen