Rettssaken etter giftdrapet på Kim Jong-uns halvbror går mot slutten

Kim Jong-nam ble drept i et attentat i Kuala Lumpur i februar 2017. Foto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sluttprosedyrene i rettssaken mot de to kvinnene som er tiltalt for å ha drept Kim Jong-nam, halvbroren til Kim Jong-un, avsluttes i Kuala Lumpur fredag.

Indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong nekter begge straffskyld i saken.

De tiltalte hevder at de trodde de deltok på et skjult kamera-innslag på TV da de påførte Kim Jong-nam nervegiften VX på den internasjonale flyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur den 13. februar 2017.

Kim, halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, døde om lag 20 minutter senere. De to kvinnene er de eneste pågrepne i saken.

Forsvarerne deres viser til at de ikke gjorde noe forsøk på å flykte i etterkant av hendelsen, og mener at det viser kvinnenes uskyld. Aktoratet har imidlertid en annen oppfatning.

– Ingen syndebukker kunne ha gjennomført dette oppdraget. Det trengtes opplæring, sa aktor Wan Shaharuddin Wan Ladin da han innledet sin sluttprosedyre onsdag.

Sluttprosedyrer

Sluttprosedyrene avsluttes fredag, hvorpå retten kan bruke opp til en måned på å komme med en endelig avgjørelse. Det malaysiske aktoratet har aldri direkte beskyldt Nord-Korea for drapet på Kim, men mener at fire nordkoreanere flyktet fra Malaysia kort tid etter attentatet.

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il og ble tidligere sett på som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen.

Ville ikke utfordre

45-åringen ble imidlertid satt til side etter at han i 2001 forsøkte snike seg inn i Japan for å besøke en Disneyland-park, og han oppholdt seg etter dette stort sett i utlandet.

Det var ingenting som tydet på at han ønsket å utfordre halvbroren Kim Jong-un som overtok som nordkoreansk leder i desember 2011, men nordkoreansk etterretning mistenkes likevel for å ha stått bak attentatet mot ham.

Nord-Korea nekter for dette og hevder at Kim døde av hjerteinfarkt.