Frankrikes Jemen-konferanse nedskalert

Disse jentene måtte flykte med familien fra hjemmet sitt i Hodeida til Sana, som følge av angrep på hjembyen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens havnebyen Hodeida i Jemen er under angrep, nedskalerer Frankrike og Saudi-Arabia Jemen-konferansen til et ekspertmøte. Møtet finner sted onsdag.

15 hjelpeorganisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen, Amnesty International og Redd Barna, opplyser at de takket nei til å konsultere franske myndigheter i forkant av møtet, i lys av den siste tidens utvikling i Hodeida.

– Dette møtet er kun fruktbart om det bidrar til å hindre en ny humanitær katastrofe, sier Edouard Rodier, Europa-direktør i Flyktninghjelpen.

Flere tusen sivile har siden offensiven startet 13. juni flyktet fra angrepene mot den opprørskontrollerte havnebyen, der soldater fra De forente arabiske emirater leder an, støttet av saudiarabiske kampfly og tusenvis av militssoldater fra Jemen og andre land.

Redningsline

Rodier sier at før angrepene på Hodeida begynte hadde hjelpeorganisasjonene en rekke konkrete tiltak som kunne blitt iverksatt. Nå ber de 15 hjelpeorganisasjonene ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA om at Frankrike fordømmer angrepene på sivile og slutter å forsyne Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater med våpen.

Over 22 millioner mennesker i Jemen er i dag helt avhengig av matvarehjelp utenfra, og rundt 80 prosent av alle forsyninger kommer sjøveien til Hodeida.

– Om det er noe denne konferansen kan vinne på, så er det å beskytte havnen i Hodeida og beskytte denne livlinen. Og det kan de klare, sier Rodier og viser til Saudi-Arabia og andre land som skal delta på konferansen.

Sterke reaksjoner

Det var i april president Emmanuel Macron kunngjorde at Frankrike sammen med Saudi-Arabia ville holde en Jemen-konferanse i Paris. Det ble kunngjort etter et møte med kronprins Mohammed bin Salman, noe som vakte sterke reaksjoner blant hjelpe- og menneskerettighetsorganisasjoner. Allerede før konferansen ba de presidenten oppfordre prinsen til å stanse de saudiledede luftangrepene i Jemen.

Nå blir det kun et ekspertmøte, og en diplomatkilde DPA har snakket med innrømmer at konferansen, som skulle være av humanitær art, ble nedskalert som følge av angrepene i området.