Uklart hvor tysk migrantskip får legge til

Minst fire EU-land har sagt seg villige til å ta imot flyktningene og migrantene som befinner seg om bord i det tyske redningsfartøyet Lifeline. Foto: Hermine Poschmann / Mission Lifeline / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst fire land har sagt ja til å ta imot migrantene som oppholder seg på det tyske redningsskipet Lifeline. Hvor skipet skal legge til kai er fortsatt uklart.

234 flyktninger og migranter har vært om bord i skipet siden de ble plukket opp i Middelhavet torsdag i forrige uke. Italia har nektet skipet å legge til kai, men tirsdag sa Italias statsminister Giuseppe Conte at de likevel ville ta imot noen av dem som er om bord i Lifeline.

– Italia vil gjøre sin del og ta imot noen av migrantene, med håp om at andre europeiske land gjør det samme, heter det i en uttalelse fra Conte.

Senere tirsdag opplyste Frankrikes president Emmanuel Macron at seks EU-land var blitt enige om å fordele flyktningene og migrantene seg imellom, men nevner kun Frankrike og Portugal.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at lokale myndigheter i Berlin er åpne for å ta imot noen av migrantene, men at de ikke kan bestemme dette uten klarsignal fra høyere hold i Tyskland.

Forvirring

Både Macron og Conte har uttalt at Malta har sagt skipet kan legge til kai der, men dette er ikke blitt bekreftet av landets statsminister Joseph Muscat. I en uttalelse fra Muscat heter det bare at dersom skipet legger til kai i hans land, vil besetningens handlinger bli etterforsket.

Den tyske organisasjonen som drifter skipet, Mission Lifeline, bekrefter på Twitter at det er forvirring rundt situasjonen.

– Vi fikk en melding fra Malta klokken 18 om at vi ikke får lov til å ta oss inn i deres farvann. Vi kan derfor ikke bekrefte det som blir skrevet i mediene.

Kritiserer Lifeline

Macron rettet tirsdag skarp kritikk mot den tyske organisasjonen og hevdet at alle regler ble brutt da de plukket opp de 234 i Middelhavet, fordi den libyske kystvakten alt var på vei.

– Vi kan ikke permanent godta denne situasjonen. Når alt kommer til alt så legger vi til rette for menneskesmuglere ved å redusere risikoen ved denne sjøreisen, sa Macron.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har tidligere gjort det klart at kun italienske fartøy heretter vil få lov til å sette flyktninger og migranter i land i Italia.

– Glupske skip

I helgen ba Salvini organisasjonene som har redningsfartøy i Middelhavet om å la være å berge flyktninger og migranter i havsnød.

– La libyske myndigheter gjøre sitt arbeid med redning, berging og retur, slik de har gjort en tid, uten at de glupske NGO-skipene forstyrrer dem eller lager bråk, sa Salvini.

Italia har tidligere alliert seg med libysk milits som stanser dem som forsøker å ta sjøveien til Europa, og EU samarbeider med den libyske kystvakten.

Denne politikken fører til at flyktninger og migranter blir internert i leire og fengsler i Libya, der forholdene ifølge FN og menneskerettsorganisasjoner er umenneskelige.