Netanyahus sikkerhetsvakter pågrep AP-journalist

Nyhetsbyrået APs TV-produsent i Israel fikk ikke dekke prins Williams møte med statsminister Benjamin Netanyahu, fordi sikkerhetsvaktene mistenkte ham for å være muslim. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sikkerhetsvakter pågrep tirsdag en AP-journalist som dekket prins Williams besøk i Israel, fordi de mistenkte ham for å være muslim.

Nebi Qena har jobbet som TV-produsent for nyhetsbyrået AP i Israel i tre år og er derfor utstyrt med pressekort fra den israelske regjeringens pressekontor.

Han var også akkreditert for å dekke tirsdagens møte mellom prins Williams og statsminister Benjamin Netanyahu, men ble stanset og pågrepet av Netanyahus sikkerhetsvakter, skriver Haaretz.

Ifølge den israelske avisen spurte sikkerhetsvaktene om den albanskfødte journalisten var muslim, og de spurte også fotografen han var sammen med om Qena er muslim. Han ble deretter adgang og ført bort.

AP har protestert på behandlingen og kaller det et åpenbart tilfelle av etnisk og religiøs profilering, noe de vil ha seg frabedt at deres journalister blir utsatt for.

The Foreign Press Association i Israel protesterer også og konstaterer at behandlingen av Qena føyer seg inn i rekken.

– Dette er dessverre det siste av en lang rekke eksempler på slik behandling fra sikkerhetsvakter, som både stiller upassende personlige spørsmål og tvinger journalister som forsøker å dekke nyhetene til å kle av seg for å kroppsvisitere dem, heter det i en uttalelse.

Netanyahus sikkerhetsvakter beklager i en uttalelse behandlingen Qena fikk, kaller det menneskelig svikt og lover å trekke lærdom av hendelsen.