Assad truer med offensiv mot USA-støttede kurdere i Nord-Syria

Syrias president Bashar al-Assad på besøk hos Russlands president Vladimir Putin i Sotsji 17. mai. Les mer Lukk

Syrias president Bashar al-Assad sier han ikke vil nøle med å bruke makt for å gjenerobre de delene av Syria som nå kontrolleres av USA-støttede kurdere.

I et intervju med Russia Today sier Assad at hvis ikke den USA-støttede militsen Syrian Democratic Forces (SDF) vil forhandle, så vil han gjenerobre den tredelen av Syria som kurderne kontrollerer, med makt.

– Det eneste problemet som gjenstår i Syria, er SDF, sier Assad om den kurdiskdominerte gruppen som har spilt en sentral rolle i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria.

– USA må ut

I intervjuet ber Assad amerikanerne om å forlate Syria, samtidig som kurderne oppfordres til ikke å være nikkedukker for utlendinger.

– Fordi de fleste av dem er syrere, liker de formodentlig landet sitt. De har ikke lyst til å være nikkedukker for utlendinger. Vi har ett valg: Å leve sammen som syrere. Hvis ikke, vil vi ty til makt for å frigjøre disse områdene, sier Assad.

– Det er vårt land, vår rett og vår plikt å frigjøre det, og amerikanerne bør dra. På en eller annen måte kommer de til å dra, framholder han.

Analyse: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran

– Kloke russere

Assad sier også at en direkte militær konfrontasjon mellom russiske og amerikanske styrker i Syria så vidt er avverget, takket være russerne.

En syrisk soldater filmer et forskningssenter i nærheten av Damaskus som ble angrepet av vestlige land i april. Ifølge president Bashar al-Assad kan man takke russerne for at en direkte militær konfrontasjon mellom USA og Russland så langt er avverget. Les mer Lukk

– Vi var nær ved å ha en direkte konflikt mellom russiske styrker og amerikanske styrker. Heldigvis avverget vi det, ikke på grunn av klokskapen til den amerikanske ledelsen, men på grunn av klokskapen til den russiske ledelsen, sier han i intervjuet, som ble publisert torsdag.

Aktuelt: Israel misliker at Tyrkia får kjøpe F-35

Både SDF og russisk-støttede syriske styrker deltar i operasjoner mot IS øst i Syria, noe som har skapt en svært farlig situasjon med høy risiko for at russisk-støttede og amerikanskstøttede styrker havner i direkte kamp. Flere ganger har partene måttet ta i bruk mekanismer som er etablert for å unngå en slik opptrapping.

Aktuelt: Syrere frykter tvangsretur til Assad

Frykt for storkrig

I april førte et fransk-britisk-amerikansk angrep mot Syria til frykt for russisk gjengjeldelse og storkrig mellom fremmede makter på syrisk jord.

Israel har siden gjennomført en rekke angrep mot syriske militæranlegg med iransk tilstedeværelse, noe som har fått eksperter til å advare mot at Syria også kan bli en slagmark for et militært oppgjør mellom Israel og Iran.

Krigen i Syria har vart i sju år og har vært ødeleggende for store deler av landets sivilbefolkning. Over 350.000 mennesker er drept, mange flere er såret, og millioner er drevet på flukt.

Bakgrunn: Uro for storkrig etter Israels bombing i Syria

Aktuelt: Ettervekst fra Al-Qaida ny trussel i Syria

Analyse: Hauken som dikterer Trump vil styrte regimet i Iran før 2019