WSJ: USA kan komme med kunngjøring om EU-toll torsdag

Det er ventet at president Donald Trump innfører toll på aluminium og stål fra EU. Her under et folkemøte i Nashville tidligere denne uken. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En kunngjøring fra USA om innføring av toll på stål og aluminium fra EU kan komme allerede torsdag, opplyser kilder til avisen Wall Street Journal. 

Fredag 1. juni utløper det midlertidige unntaket som EU ble innvilget da USAs president Donald Trump innførte ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium i mars. Men kilder den amerikanske avisen har snakket med sier USA vil komme med avgjørelsen før fristen går ut.

De amerikanske tolltruslene har bidratt til en kraftig forsuring av forholdet mellom EU og USA, og i samtalene om tollsatsene har EU gjort det klart at de nekter å forhandle med «en pistol mot tinningen».

I praksis har EU allerede gitt opp håpet om fullt unntak fra de nye tollsatsene. Det de venter er at USA i stedet vil innføre begrensninger i form av et tak på importen av stål og aluminium fra EU, og vurderer fortløpende mottiltak.