Stanford-rapport: – Nordkoreansk nedrustning vil ta et tiår
Atomteststedet Punggye-ri i Nord-Korea. Myndighetene i landet erklærte forrige uke at dette hadde blitt ødelagt. Satellittbildet ble offentliggjort i fjor vår av Airbus Defence, verdens største leverandør av satellitter for jordobservasjon. Scanpix/AP. Les mer Lukk
– Det er mange og store anlegg som skal demonteres. Produksjonsreaktorer vil inneholde en del radioaktivitet og brukt brensel det ikke er bare å skru fra hverandre uten videre, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, til ABC Nyheter. Han arbeider i tillegg med spørsmål knyttet til radioaktivt avfall, atomulykker, og atomkraft.
Daglig leder i Bellona Nils Bøhmer har bakgrunn fra Statens strålevern. Foto: Bellona. Les mer Lukk
I en rapport fra Stanford-universitetet heter det at USAs beste håp for eventuelle forhandlinger med Nord-Korea er en styrt nedrustningsprosess som tar for seg de farligste delene av våpenprogrammet først. Stanford-forskerne ser for seg tre faser av nedrustning over en tiårsperiode.
Sørkoreanere i Seoul betrakter et TV-innslag om en nordkoreansk test av et interkontinentalt ballistisk missil i fjor sommer. Scanpix/AP. Les mer Lukk
– Jeg tror 10-15 år er veldig optimistisk for en total demontering av det nordkoreanske atomvåpenprogrammet. For å produsere slike våpen trenger man en del «skitne» prosesser, som i andre land har vist seg teknisk vanskelig å avvikle, sier Bøhmer.
Rapporten ble lagt frem mandag av en ekspertgruppe fra Senter for internasjonal sikkerhet og samarbeid ved Stanford-universitetet.
Hvem skal betale?
Nedrustning vil ta lang tid og koste mye penger. Det er også et spørsmål om hvem som skal ta regningen.
– I det tidligere Sovjet så man at de brukte store ressurser på å bygge opp et arsenal, men lite penger var satt av til å rydde opp. Jeg er sikker på at det samme er tilfelle i Nord-Korea. At man har brukt alle ressurser inn på å utvikle våpnene, snarere enn oppryddingen, sier Bøhmer.
Forrige uke erklærte Nord-Korea at et anlegg for testing av atomvåpen var ødelagt, med flere eksperter mener dette anlegget uansett var påført store skader under den forrige prøvesprengningen.
En separat CIA-rapport konkluderte med at «Nord-Korea ikke har planer om å ruste ned atomvåpenprogrammet», opplyser kilder til NBC News. Denne rapporten skal ha vært ferdigstilt kun dager før USAs president Donald Trump avlyste det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni, og konkluderer med at en eventuell nedrustningsprosess i Nord-Korea kan ta opp mot 15 år.
Les også:Nord-Korea hevder å ha ødelagt atomanlegget i Pyonggye-ri. Video:
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nord-Korea hevder å ha «fullstendig» ødelagt atomanlegget i Punggye-ri Les mer Lukk
Mye mer avansert våpenprogram
PRIO-forsker Stein Tønnesson har Øst-Asia som et av sine spesialområder. Foto: PRIO. Les mer Lukk
Tidstabellen de to rapportene skisserer står i kontrast til amerikanske myndigheters opprinnelige krav. Blant emnene partene må komme til enighet om er hva som skal anses som militære program, og hva som kan anses som sivil bruk av atomenergi og raketteknologi. De siste
Det har vært noe forvirring om de to statslederne Donald Trump (t.v) og Kim Jong-un (t.h.) faktisk vil møtes i sommer. Scanpix/AP. Les mer Lukk
17 årene har amerikanske myndigheter betraktet de sivile aktivitetene som skalkeskjul for militære prosjekter, og i forhandlinger avvist at de kan fortsette. I dag er risikoanalysen forskjellig, fordi de nordkoreanske våpenprogrammene har blitt så avanserte at de sivile programmene utgjør en mer begrenset trussel, mener Stanford-forskerne.
– Det viktigste er ikke antall år nedrustningen vil ta, men å forstå at Nord-Korea kun kan tenkes å avvikle sine atomvåpen hvis det skjer en fortsatt tilnærming mellom Nord og Sør, med støtte fra USA, Kina, Russland og Japan, sier forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, til ABC Nyheter.
For at Nord-Korea skal være villige til å gi fra seg regimets sikkerhet må de få en fredsavtale garantert av disse maktene, mener Tønnesson.
– Det Trump kan få til med sitt møte er i beste fall en hensiktserklæring fra de to partene, et slags veikart med fredsavtale og nedrustning som endelig mål.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS George Washington ankommer havnen i Busan i Sør-Korea. De felles militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea har lenge vært en torn i øye for det nordkoreanske regimet. Arkivfoto fra 2013. Scanpix/AP. Les mer Lukk
– Trump behøver denne suksessen
Tønnesson ser likevel for seg at det kan avtales viktige og forpliktende tiltak på kortere sikt:
– Det kan for Nord-Korea innebære prøvestans, slutt på tester av langtrekkende raketter, en forpliktelse til ikke å produsere flere atomvåpen og å åpne for internasjonale inspeksjoner. I tillegg må USA gjøre flere innrømmelser, som å begrense de årlige militærøvelsene med Sør-Korea, lette sanksjonsregimet, eller bidra direkte med penger og oljeleveranser, sier PRIO-forskeren.
Den nordkoreanske generalen Kim Yong Chol besøker denne uken USA. Her fotografert under Vinter-OL i Sør-Korea i februar. Scanpix/AFP. Les mer Lukk
Denne uken er den nordkoreanske generalen og partitoppen Kim Yong-chol på besøk i USA. Onsdag kveld møtte han USAs utenriksminister Mike Pompeo i New York.
– Jeg er sikker på at han vil presentere klare ønsker for amerikanerne, sier Tønnesson.
Generalen omtales som «Kim Jong-uns høyre hånd.»
Forrige uke var det igjen full forvirring om det planlagte toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Torsdag publiserte Trump et åpent brev der han avlyste møtet, med henvisning til aggressiv retorikk fra Nord-Korea.
Fra det historiske møtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in, 26. mai. Scanpix/AFP. Les mer Lukk
– Jeg tror Trump har forstått at det ikke blir umiddelbar avvikling av atomprogrammet. Gjennom reaksjonen på brevet han sendte forrige uke fikk han likevel bekreftet at Kim Jong-un også er sterkt interessert i møtet. Innenriks behøver Trump en slik suksess før mellomvalget til høsten, og et eventuelt gjenvalg i 2020, sier Tønnesson i PRIO.
Les også:Trump avlyser toppmøte med Kim Jong-un
– Engstelige for Trumps løfter
To amerikanske delegasjoner, en i Singapore og en i Nord-Korea, har jobbet på spreng for å sikre at møtet likevel kan finne sted. Senest tirsdag varslet den amerikanske presidentens talsperson Sarah Sanders at Trump likevel kan være beredt til å gjennomføre møtet som planlagt. Det har også kommet mer forsonlige uttalelser fra Nord-Korea.
Et problem for samtalene hittil har vært de amerikanske kravene om umiddelbar nordkoreansk atomnedrustning, mens Nord-Korea skal ha sett for seg en mer gradvis prosess. Mange møter gjenstår, men Trump og Kim Jong-un har startet en toppstyrt prosess, i motsetning til de langvarige forhandlingene man har forsøkt i en årrekke. Tønnesson ser likevel for seg at Trump vil møte kraftig kritikk fra både den liberale fløyen og de konservative republikanerne han har omgitt seg med, om det kommer i stand en avtale med verdens verste diktatur.
– Man kan jo se for seg samtalene med visepresident Mike Pence og nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton. De er ganske sikkert engstelige for at Trump skal gjøre for store innrømmelser, sier Tønnesson.
Les også:John Bolton er hauken som dikterer Trump
Nord-Korea
- Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn.
- Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
- Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.
- Nord-Korea har rundt 25 millioner innbyggere. Landets hær er den femte største i verden med én million soldater.
- Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.
- Nord-Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.
- FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nordkoreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea.
- Landets ledere mener de trenger våpnene for å forsvare seg mot USA og Sør-Korea, som ofte gjennomfører store militærøvelser nær Nord-Koreas grenser.
- I løpet av det siste året har Nord-Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.
- Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.
- 12. juni skal Kim etter planen møte USAs president Donald Trump i Singapore. Torsdag 24. mai avlyste Trump møtet, men ombestemte seg igjen dagen etter.
(NTB)
Øvrige kilder: NTB, New York Times, CNN.