Russisk journalist drept i Ukraina

Arkivbilde fra 2015 av den russiske journalisten og forfatteren Arkadij Babtsjenko, som tirsdag ble skutt og drept i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: Marcus Ericsson/TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Den regimekritiske russiske journalisten Arkadij Babtsjenko er skutt og drept i Ukrainas hovedstad Kiev, opplyser politiet i landet.

– Kona hans var på badet da hun hørte skudd. Da hun kom ut, fant hun mannen blødende, forteller polititalsmannen Jaroslav Trakalo.

41-åringen døde i ambulansen på vei til sykehuset.

– Arkadij Babtsjenko ble drept med tre skudd i ryggen i trappen i huset der han bodde, da han kom hjem fra butikken, skriver kollegaen Osman Pashajev på Facebook.

Frittalende kritiker

Babtsjenko var kjent som en frittalende kritiker av president Vladimir Putin og Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina.

Han forlot Russland i februar 2017 og begrunnet dette med at han hadde mottatt trusler og var redd for å bli fengslet.

Han reiste først til Tsjekkias hovedstad Praha, deretter til Israel, før han til slutt slo seg ned i Kiev.

Det siste året ledet han et TV-program på den krimtatarske TV-stasjonen ATR.

Krever gransking

Politisjefen i Kiev, Andriij Krisjtsjenko, mener drapet trolig kan knyttes til Babtsjenkos virksomhet som journalist.

Harlem Desir, som er spesialutsending for pressefrihet i Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE), sier at han er «forferdet» over drapet på Babtsjenko.

– Ukrainske myndigheter må straks gjennomføre en grundig etterforskning, tvitrer han. Den internasjonale presseorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) krever det samme.

Tidligere soldat

Babtsjenko var tidligere soldat i den russiske hæren og tjenestegjorde blant annet under krigen i Tsjetsjenia på 1990-tallet.

Senere ble han militærkorrespondent for de russiske avisene Novaja Gazeta og Moskovskij Komsomolets, og han hadde også kronikker på trykk i Aftenposten i Norge.

Han skrev også flere bøker om sine erfaringer fra felten, først og fremst fra Tsjetsjenia og Georgia.

Noe av det han skrev opprørte mange russere, som da han etter flystyrten som krevde livet til medlemmene av den russiske hærens verdenskjente kor i 2016 skrev at han slett ikke sørget. Koret var på vei til Syria for å synge for russiske soldater der.