Norsk spesialskip gir opp letingen etter MH370

239 omkom da Malaysia Airlines rute MH370 forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars 2014. Nå er letingen avsluttet, uten at de pårørende har fått svar på hva som skjedde med flyet og hvor det styrtet. Les mer Lukk

Det norske spesialskipet som har deltatt i letingen etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines i Indiahavet, setter nå kursen hjemover.

Malaysia Airlines rute MH370 forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 mennesker om bord i mars 2014.

Flyet er aldri funnet, men funn av vrakrester begrenset først letingen til et 25.000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Siden ble området utvidet til 112.000 kvadratkilometer.

Australia, Malaysia og Kina innstilte i januar 2017 letingen etter det styrtede flyet, men etter press fra etterlatte ble den gjenopptatt i år.

Tre måneder

Malaysia ga det amerikanske selskapet Ocean Infinity en tre måneders tillatelse til å lete etter det savnede flyet og lovet drøyt 540 millioner kroner dersom vraket ble funnet.

Les også: Australske luftfartsmyndigheter avviser teori om mysterieflyet MH370

Ocean Infinity leide det norske supplyskipet Seabed Constructor fra selskapet Swire Seabed i Bergen, utstyrt med seks avanserte Hugin-miniubåter utviklet av Kongsberg Maritime i Horten. Disse kan lete ned til 6.000 meters dyp.

Seabed Constructor har siden gjennomsøkte hele 112.000 kvadratkilometer med havbunn, men uten å finne spor etter H370. Nå blir letingen avblåst.

– Ekstremt skuffende

– Ekstremt skuffende, sier Ocean Infinitys leder Oliver Plunkett.

– Vår motivasjon for å gjenoppta letingen var delvis håpet om å gi noen av de berørte svar. Det er derfor med tungt hjerte vi avslutter søket uten å ha nådd dette målet, sier han.

Les også: Eksperter mener de vet hvorfor «spøkelsesflyet» MH370 forsvant

En talsmann for familiene til de som omkom i flystyrten takker Ocean Infinity for forsøket på å finne det savnede flyet.

– En stor takk til Ocean Infinity. Vi er takknemlige for at de forsøkte, sier Grace Nathan, som selv mistet moren sin i styrten.