Israelske luftangrep mot Gazastripen etter granatangrep

En mann rydder bort et tre som ble truffet av en granat i nærheten av Gazastripen tirsdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Israelske kampfly har bombet flere mål på Gazastripen etter at militante palestinere skjøt granater inn i Israel for første gang siden masseprotestene startet.

Ingen ble såret i angrepet fra Gazastripen tidlig tirsdag morgen, da nesten 30 bombekastergranater ble skutt mot Israel. De fleste av dem ble skutt ned av det israelske rakettforsvaret, opplyser den israelske hæren.

Én granat eksploderte imidlertid i nærheten av en barnehage og forårsaket materielle skader, ifølge en militærtalsmann.

Israelske kampfly angrep i etterkant en rekke mål på Gazastripen, ifølge israelske medier. Minst tre baser tilhørende den militante islamistbevegelsen Hamas og den mindre militsen Islamsk jihad ble ifølge øyevitner truffet.

Det er uklart om noen ble drept eller såret i luftangrepene, men Hamas bekrefter at bare «motstandsbaser» ble truffet.

Bakgrunn: Militante palestinere skjøt granater inn i Israel

Stridsvognangrep

Luftangrepene skjedde kort tid etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet en kraftig reaksjon på granatilden.

Islamsk jihad truet tidligere denne uka med å svare på et israelsk stridsvognangrep der tre av gruppas krigere ble drept.

Granatangrepet tidlig tirsdag morgen er det første siden de store demonstrasjonene startet på Gazastripen 30. mars. Det høye antallet prosjektiler tyder på at det også dreier seg om det største enkeltangrepet fra Gazastripen mot Israel siden krigen i 2014

Israelske soldater har de siste ukene skutt med skarpt mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen, og over 100 palestinere er drept. Flere tusen er i tillegg såret av israelske skarpskyttere på andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet siden slutten av mars.

Aktuelt: Israel anklager Norsk Folkehjelp for terror- og boikottstøtte

Blokade

Ingen raketter eller granater er blitt avfyrt fra Gazastripen mot Israel i løpet av de nesten to månedene med demonstrasjoner, og ingen israelere er drept i området i perioden.

Israel forsvarer drapene på ubevæpnede demonstranter og sier reaksjonen er nødvendig for å beskytte israelere fra palestinske angrep.

Gazastripen styres av Hamas, og Israel holder den palestinske islamistbevegelsen ansvarlig for alle angrep.

Enklavens to millioner innbyggere har i over ti år vært underlagt en streng israelsk blokade, og den humanitære situasjonen blir stadig mer alvorlig.

Aktuelt: Israel varsler 3.900 nye bosetterboliger