Militante palestinere skjøt granater inn i Israel

Steinkastende palestinere under demonstrasjonene på Gazastripen da rundt 60 mennesker ble skutt og drept av israelske soldater. Mange hundre ble såret. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Militante palestinere på Gazastripen har avfyrt granater inn i Israel for første gang siden masseprotestene startet, ifølge hæren. Ingen skal være såret.

Angrepet utløste sirener i flere israelske småbyer i nærheten av den palestinske enklaven, men det finnes ingen meldinger om skader. Totalt 27 bombekastergranater ble skutt fra Gazastripen, de fleste av dem ble skutt ned av det israelske rakettforsvaret, opplyser den israelske hæren. Et ukjent antall granater landet imidlertid i bebodde områder, deriblant et barnehageområde.

Krigsfly på vingene

Israelske krigsfly angrep i etterkant en rekke mål på Gazastripen, ifølge palestinske meldinger. Det er uklart om noen ble drept eller såret i luftangrepene, som ikke er bekreftet av den israelske hæren.

Granatangrepet tidlig tirsdag morgen er det første siden de store demonstrasjonene startet på Gazastripen startet 30. mars.

Militsen Islamsk jihad truet tidligere denne uka med å svare på et israelsk stridsvognangrep der tre av gruppas krigere ble drept, skriver den israelske avisa Haaretz.

Israelske soldater har skutt med skarpt mot de ubevæpnede demonstrantene, og over 100 palestinere er drept de siste ukene. Flere tusen er i tillegg såret av israelske skarpskyttere ved det tungt bevoktede grensegjerdet siden slutten av mars.

Ingen israelere er drept i området i løpet av denne tiden.

Israel forsvarer drapene på ubevæpnede demonstranter og sier reaksjonen er nødvendig for å beskytte israelere fra palestinske angrep.

Gazastripen styres av den palestinske islamistbevegelsen Hamas. Enklavens to millioner innbyggere har i over ti år vært underlagt en streng israelsk blokade, og den humanitære situasjonen blir stadig mer alvorlig.