EU skal observere valget i Zimbabwe 

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa stiller til valg i juli. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

For første gang på 16 år sender EU observatører til Zimbabwe for å overvære valget i juli. 

EU og Zimbabwe underskrev en intensjonsavtale mandag med retningslinjer for observatørene, etter initiativ fra sistnevnte.

Valget blir det første i landet siden tidligere president Robert Mugabe ble tvunget til å gå av i november i fjor, etter at militære ledere grep inn og regjeringspartiet ZANU-PF truet med å stille ham for retten.

Tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa (75) tok over stillingen, og stiller til valg i juli mot 40 år gamle Nelson Chamisa som leder Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC).

Valg under Mugabe, som styrte landet i 37 år, var preget av korrupsjon og vold, men Mnangagwa har lovet innbyggerne i Zimbabwe et fritt og rettferdig valg.

– Regjeringen ønsker at valgprosessen skal være gjennomsiktig og har derfor invitert ulike internasjonale observatører til å overvære valget slik at de kan se demokrati i praksis, sa utenriksminister Sibusiso Moyo etter at intensjonsavtalen var underskrevet.

I 2002 ble Pierre Schori, som ledet gruppen med EUs observatører, kastet ut av Zimbabwe på selve valgdagen.