Politiagenter levde luksusliv i jakten på Jonas (45)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Politiagenter levde luksusliv i jakten på Jonas (45) Les mer Lukk

Svenske politiagenter brukte skattepenger på nattklubber og luksusrestauranter i jakten på «Sveriges største narkoliga». Hele etterforskningen kostet over 100 millioner kroner, men den angivelige hovedmannen ble frikjent.

I 2008 startet svensk politi en etterforskning for å sprenge det man mente var Sverige største narkoliga.

Etterforskningen fikk navnet «Operation Playa», og hovedmannen som var pekt ut var den tidligere ransmannen Jonas Falk

Politiet mistenkte at han ledet et nettverk som fraktet tonnevis med kokain med hjelp av seilbåter fra Colombia til Europa.

Politiet mener Falk også var hovedmann da operasjonen ledet til at en svensk mann ble pågrepet med 1,4 tonn kokain i en båt utenfor Karibia i 2010.

Etter en ni måneder lang rettssak ble Falk først dømt til 18 års fengsel. Under ankesaken i 2014 gikk politiet på et sviende nederlag da Falk ble frikjent på alle tiltalepunkter.

Nå kan SVT avsløre at svensk politi brukte kreative og potensielt ulovlige metoder i arbeidet med å fange 45-åringen.

Les også:Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Champagne og dyre restauranter

I en dokumentar som sendes på SVT tirsdag kveld kommer det frem at politiagenter som jobbet på en hemmelig avdeling som heter Seksjon for spesielle innsatser (SSI), i 2009 reiste til den spanske byen Barcelona, hvor Falk i perioder bodde.

Under oppholdet ble det brukt mye penger på dyre restauranter, inklusive barer og utesteder. Alt ble gjort for å komme nærmere en venn av Falk, tolken Mattias Johansson.

(Saken fortsetter under)

Mattias Johansson sammen med politiagenten «Carl Berg». Les mer Lukk

Politiagentene, hvorav den ene utga seg for å hete «Carl Berg», fikk god kontakt med Johansson og spanderte både middager og drikke.

– Det ble mye champagne og god mat, sier Johansson i dokumentaren.

Det Johansson ikke visste, var at agentene håpet han skulle introdusere dem for Falk.

Les også:– Fikk pistolen i panna. Kollegaen min ymtet frem med et smil: «Skal jeg skyte ham?»

Avlyttet bil

«Carl Berg» forsøkte blant annet å låne Johansson en luksusbil, en BMW X4 med avlyttingsutstyr, i håp om at den mistenke narkobaronen skulle sitte på og snakke om sine forretninger.

Svenske Jonas Falk var utpekt som hovedmann etter at colombiansk politi tok beslag i 1,4 tonn kokain. Falk ble først dømt til 18 års fengsel, men ble senere frikjent. Les mer Lukk

Det skjedde aldri.

Agentene, som utga seg for å være velstående kriminelle, tok også Johansson med i et møte med en mann som utga seg for å være en jødisk diamanthandler.

Etter møtet fortalte agentene at de hadde mye penger og ville investere i noe som ga høy avkastning.

I tiden etterforskningen pågikk ble det også begått et uvanlig innbrudd i huset Falk hadde tilhold, hvor kun noen klær tilhørende den mistenkte 45-åringen ble stjålet.

Etter elleve måneder i Barcelona måtte agentene gi opp og reise hjem til Sverige.

Les også:Politiet oppbevarte 5 kilo amfetamin i ett år uten å vite det

Tidligere statsadvokat: Tre lovbrudd

Politiets fremgangsmåte får sterk kritikk.

– Avlyttingen av bilen er et lovbrudd. Det her med diamantene er en avansert provokasjon som er kriminelt. Innbrudd er kriminelt, sier tidligere statsadvokat i Sverige, Nils-Eric Schultz, i dokumentaren.

Dette beslaget på 1,4 tonn kokain ble funnet på en båt i 2010. Svenske Jonas Falk ble mistenkt å være hovedmannen i nettverket som skulle fraktet det til Europa. Les mer Lukk

Ansvarlig for etterforskningen som skal ha kostet over 100 millioner, var statsadvokat Karin Bergstrand. Overfor SVT legger hun hele skylden for den mislykkede operasjonen i Spania på politiet.

– Politiet gikk bak min rygg, sier Bergstrand, og hevder at hun ikke visste noe om hva politiagentene fortok seg i Barcelona.

Har anmeldt seg selv

Før dokumentaren sendes på SVT tirsdag kveld bekrefter det svenske politiet at det var et dårlig samarbeid mellom statsadvokaten og politiet.

– Evalueringer som senere har blitt gjort i politiet viser bristende tillit i samarbeidet mellom statsadvokat og politifolk i saken, skriver politiet i en uttalelse.

Det er gjennomført ti undersøkelser for å finne ut av om politiet har brutt loven i etterforskningen av saken. Ingen av undersøkelsene førte til at noen ble straffet.

Nå bekreftet politiet at de har valgt å opprette en anmeldelse for å se gjennom saken på nytt.

– Politiet anser likevel at opplysningene som fremkommer i SVT er av en så alvorlig karakter at den bør prøves på nytt og vil derfor opprette en anmeldelse så aktor kan revurdere om eventuelle feil ble begått, skriver de en uttalelse.