Hver femte rumener bor og jobber nå i utlandet
FRI FLYT: Pensjonistene er igjen i den rumenske byen Brasov. Mange av de unge har dratt fra landet. Les mer Lukk
19,7 prosent av alle rumenere i arbeidsfør alder (20-64 år) bodde i 2017 i et annet land. Det er nesten en tredobling fra tida før EU-medlemskapet, 7,4 prosent i 2007.
Til sammenlikning har bare 1,0 prosent av innbyggerne i Tyskland valgt å forlate sitt hjemland, viser en fersk statistikk fra EUs sentrale statistikkbyrå Eurostat.
Britene, som melder seg ut av EU blant annet på grunn av stor arbeidsinnvandring, flytter selv ikke særlig på seg. 1,1 prosent av arbeidsstyrken bodde i utlandet i fjor.
Samlet for alle land i EU hadde 3,8 prosent flyttet på seg.
Folkeflytting som regulator
I EUs pengeunion som baserer seg på fellesvalutaen euro, er ikke regulering av valutakursen et verktøy i verktøykassa i nedgangs- eller oppgangstider.
Fakta om Romania
Statsform: Republikk i Europa
Hovedstad: Bucureşti
Innbyggertall: 19 904 360
Landareal: 230 030 km²
Innbyggere per km²: 86,53
Offisielt/offisielle språk: Rumensk
Religion: Ortodoks kristendom
I europeisk målestokk er Romania et middelstort land. Romania grenser mot republikken Moldova i øst, Ukraina i øst og nord, Ungarn i vest, Serbia i sørvest og Bulgaria i sør.
Romania har hatt sine nåværende grenser siden andre verdenskrig. Overgangen til markedsøkonomi og flerpartisystem har gitt landet en vestlig forankring gjennom medlemskap i NATO (2004) og EU (2007).
(Kilde: Store norske leksikon)
Der gjenstår arbeidsmarkedet som regulator, ved at folk flytter fra steder med økonomisk dårlige tider, til land med bedre økonomi.
Og nordmenn, da?
I Norge har arbeidsmarkedet blitt preget av polakker. Statistikken viser at 7,8 prosent av dem bodde i utlandet i fjor.
Litauen har mistet en større del av sin arbeidsstyrke. Noen av dem driver deler av norsk landbruk. 15 prosent hadde flyttet fra hjemlandet.
Og nordmenn, da?
Vel, 1,8 prosent av oss bodde utaskjærs.
Les også: Stor vekst i østeuropeiske innvandrere med lav skatteevne