MSF: WHO må gjøre mer for å informere om ebola i Kongo

Verdens helseorganisasjon (WHO) får skryt for rask reaksjon mot ebola i Kongo, men det mangler forebyggende arbeid, mener Leger Uten Grenser. 

– Det har blitt gjort mye mer denne gangen. Sist tok det altfor lang tid for WHO å forstå omfanget av epidemien, sier Leger uten Grensers (MFS) akuttmedisinske koordinator, Jean-Clement Cabrol i Genève torsdag, og sikter til utbruddet i Vest-Afrika som startet i 2013.

Cabrol mener imidlertid innsatsen for å informere berørte samfunn om hvordan de kan beskytte seg mot det ekstremt smittsomme og dødelige viruset er mangelfull.

Han advarte om at det også hersker forvirring rundt vaksinasjonskampanjen som kongolesiske myndigheter mandag innledet i områder der den dødelige sykdommen er brutt ut.

Vaksinene er kun ment for dem som har vært i kontakt med ebolasmittede, og personer som igjen har vært i kontakt med disse.

Ifølge Cabrol har oppmerksomheten rundt vaksinen ført til mistolkningen om at det skal pågå en massevaksinasjon av befolkningen, noe som ikke stemmer.

Også Bart Vander Plaets, fra den sveitsiske medisinske veldedighetsorganisasjonen FairMed, mener det må gjøres mer forebyggende arbeid. Han sammenligner ebolautbruddet med brann.

– Brannmannskapet er bedre organisert, men arbeidet med å forebygge branner forblir forsømt, sa han.

Det kongolesiske helsedepartementet opplyste torsdag at det så langt var registrert 30 bekreftede tilfeller av ebolasmitte, hvorav åtte har ført til dødsfall.