Tre pågrepet i Sverige for terrorplaner

Tre personer er pågrepet i Sverige og siktet for å ha forberedt terrorhandlinger, opplyser svensk påtalemyndighet.

Det ble mandag morgen gjennomført politiaksjoner flere steder i Nord-Sverige og i stockholmsområdet. De tre personene ble pågrepet i Akalla, en forstad nordvest for Stockholm, ifølge Expressen.

Alle er siktet for å ha planlagt et terrorangrep.

Flere andre personer har blitt tatt inn til avhør, heter det i en pressemelding fra påtalemyndigheten.

– Vi forsøker alltid å gripe inn så tidlig som mulig. I dette tilfelle hadde planene kanskje kommet noe lengre før vi rakk å avbryte, sier kommunikasjonsdirektør i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Nina Odermalm Schei.

Hovedaktor i saken, Per Lindqvist, sier at to av de mistenkte er tildelt forsvarere, men han er ellers ordknapp om etterforskningen.

– Det er en sak der tre sitter varetektsfengslet og etterforskes av sikkerhetspolitiet, som har fulgt disse personene over lang tid, sier han til Expressen.

Internasjonale koblinger

Ifølge sikkerhetspolitiet har de pågrepne internasjonale koblinger.

– Det finnes internasjonale koblinger i saken, men vi kan ikke si noe om hvilke land det er snakk om, sier Schei.

Sikkerhetspolitiet kan heller ikke si noe om de pågrepne har koblinger til hverandre, men opplyser at det er gjort en rekke beslag i saken.

– Det er ulike typer materialer som vi nå jobber videre med, sier Karl Melin, pressesjef i Säpo, til Aftonbladet.

Uklart hvilket miljø de tilhører

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp sier det er to grupperinger som har kapasitet til å utføre terrorangrep i Sverige – jihadistiske grupper eller høyreekstreme – men sier det enda er for tidlig å trekke konklusjoner om hvilket miljø de pågrepne tilhører.

Svensk politi har tidligere utført lignende aksjoner, men denne aksjonen skiller seg ut fordi de også har slått til på steder i Nord-Sverige. Dette gjør det likevel ikke lettere å finne ut hvilket miljø de pågrepne tilhører.

– Det finnes både fra NMR og jihadistiske miljøer her, så det gjør det ikke enklere å trekke konklusjoner, sier Ranstorp. NMR er forkortelsen for Nordiska motståndsrörelsen.

Flere svenske medier opplyser at de pågrepne er usbekere, samme nasjonalitet som Rakhmat Akilov som utførte terrorangrepet i Stockholm i april i fjor.

Fulgt mistenkte over tid

I en pressemelding opplyser påtalemyndigheten at sikkerhetspolitiet over tid har fulgt de mistenkte personene. Overvåkingen er knyttet til Säpos arbeid mot terror.

– Forberedelsene til den mistenkte forbrytelsen har pågått over tid, men det finnes ingen indikasjoner på at et attentat var planlagt å skje i de nærmeste dagene, opplyser påtalemyndigheten.

Sikkerhetspolitiet opplyser at terrornivået i Sverige er uforandret og ligger på nivå tre på en fempunktsskala. Nivå tre betyr økt trussel.