Selvsikker Pompeo gjør diplomatisk debut i Midtøsten

USAs utenriksminister Mike Pompeo landet lørdag i Saudi-Arbias hovedstad Riyadh, med løfter om å gi det amerikanske diplomatiet tilbake sin gamle tyngde.

Bare timer etter at han formelt sett ble formelt godkjent av Senatet som USAs utenriksminister torsdag, dro den tidligere CIA-sjefen til NATOs utenriksministermøte i Brussel.

Lørdag dro han rett videre på en tre dager lang rundreise til Saudi-Arabia, Israel og Jordan for å oppdatere USAs allierte om president Donald Trumps planer for atomavtalen med Iran.

Pompeo ble tatt imot i Riyadh av en omfattende saudiarabisk delegasjon, som inkluderte kongerikets utenriksminister Adel al-Jubeir og ambassadør Khalid bin Salman, broren til landets mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Det er ventet at Trump kommer til å trekke USA fra Iran-avtalen neste måned og gjeninnføre amerikanske sanksjoner mot Irans atomprogram, men Pompeo insisterer på at presidenten ennå ikke har bestemt seg.

I Saudi-Arabia, Israel og Jordan møter Pompeo tre av Irans største regionale motstandere for å diskutere atomavtalen, men han har også en personlig agenda under besøket:

Å bevise for både utlandet og sine egne kolleger om at USAs diplomati er tilbake på rett spor etter en problemfylt tid under Pompeos sparkede forgjenger Rex Tillerson.

Før han dro til Midtøsten lovet Pompeo alle ansatte i det amerikanske Utenriksdepartementet at han har planer om å gjenreise tyngden til det amerikanske diplomatiet.

– Å være profesjonell, levere diplomati – amerikansk diplomati – rundt om i verden, det er mitt oppdrag, sa den tidligere CIA-sjefen.