Trumps reaksjon på Korea-enigheten: – Kun tiden vil vise

Tonen mellom Donald Trump og Kim Jong-un har ikke alltid vært like pen. Les mer Lukk

Nord- og Sør-Korea er enige om atomnedrustning på Koreahalvøya.

– Etter et fyrig år med missiltester og atomprøvesprengninger, foregår det nå et historisk møte mellom Nord- og Sør-Korea. Bra ting skjer, men kun tiden vil vise, skriver USAs president Donald Trump på Twitter fredag ettermiddag.

Like etterpå følger presidenten opp med en ny Twitter-melding.

– Den koreanske krigen nærmer seg slutten! USAs storslåtte folk bør være veldig stolte av det som skjer på Koreahalvøya, skriver Trump.

Lederne for Nord-Korea og Sør-Korea har signert en erklæring der de forplikter seg til å sørge for full atomnedrustning på Koreahalvøya. De er også enige om å avslutte Koreakrigen.

Erklæringen ble undertegnet da de to holdt et toppmøte i Sør-Korea fredag.

Donald Trump har tidligere anklaget Sør-Koreas president Moon Jae-in for å «tilfredsstille» Nord-Korea-leder Kim Jong-un, men ifølge Nord-ekspert Stein Tønnesson har Trump med tiden innsett viktigheten av en allianse med Moon. Det hvite hus uttalte fredag at Korea-møtet er et «framskritt mot fred og velstand for hele den koreanske halvøya».

– Sør-Korea kjenner Nord-Korea bedre enn noen andre, og Trumps administrasjon har sett behovet for en allianse. Hvis Trump fortsetter å samarbeide med Moon, kan de danne et veikart med konkrete mål. Spesielt Moon har i mange år, lenge før han ble president, jobbet for forsoning. Nå er han i begynnelsen av presidentperioden og har muligheten til å jobbe med Nord-Korea i flere år, sier han til NTB.

Korea-konflikten  
 • 1945: Korea, som har vært en japansk koloni siden 1910, blir etter andre verdenskrig delt i en russisk okkupasjonssone i nord og en amerikansk i sør.
 • 1948: Okkupasjonssonene omdannes til to uavhengige stater.
 • 25. juni 1950: Koreakrigen begynner med at nordkoreanske styrker går inn i Sør-Korea for å tvinge fram en gjenforening av landet.
 • 27. juni 1953: Koreakrigen avsluttes med en våpenhvile, som aldri er blitt etterfulgt av en fredsavtale.
 • 1972: Nord- og Sør-Korea undertegner en intensjonserklæring om fredelig gjenforening, men 45 år senere er konflikten fastlåst.
 • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
 • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
 • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.
 • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
 • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.
 • 5. mars 2018 reiser en sørkoreansk regjeringsdelegasjon til Nord-Korea for første gang på ti år. Kim Jong-un arrangerte velkomstmiddag, og det ble flere møter om videre samtaler.
 • 8. mars 2018 inviterer Nord-Koreas leder Kim Jong-un USAs president Donald Trump til samtaler, og Trump takker ja. Invitasjonen ble overrakt av en sørkoreansk delegasjon som var i USA for å orientere om møtene med Nord-Korea.
 • 21. april sier Kim Jong-un at landet vil innstille testoppskytinger av missiler og atomprøvesprengning.

(NTB)

– Ingen grunn til å slåss

Koreakrigen, som varte fra 1950 til 1953, er ennå ikke formelt avsluttet. Det har ført til at grensen mellom de to landene i mange år har vært regnet som en av de mest spente.

– Sør- og Nord-Korea har bekreftet sitt felles mål om å realisere, gjennom en total atomnedrustning, en atomfri koreahalvøy, sier de to lederne i en felles uttalelse etter toppmøtet.

Bakgrunn:Kim: Jeg var overveldet av følelser

– Det kommer ikke lenger til å råde krig på Koreahalvøya, heter det videre.

De opplyste også at Sør-Koreas president Moon Jae-in skal holde et nytt toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang til høsten, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

– Det er ingen grunn til at vi skal slåss med hverandre. Vi er ett land, sa Kim i en tale under det historiske toppmøtet.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Moon og Kim lover å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya – vil avslutte Koreakrigen Les mer Lukk