Ungarn skaper frustrasjon i NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at Ungarn blokkerer møter på politisk nivå mellom NATO og Ukraina. Les mer Lukk

Ungarn fortsetter å blokkere møter på ministernivå mellom Ukraina og NATO. Konflikten får andre allierte til å rive seg i håret. 

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at det ikke har latt seg gjøre å holde møter på ministernivå mellom Ukraina og NATO i år.

– Ungarn blokkerer det fordi de er uenige med Ukraina om en språklov, forklarer han.

Ukrainas nye språklov forbyr undervisning på minoritetsspråk på videregående skoler. Loven har provosert Ungarn kraftig fordi den rammer en ungarskspråklig minoritet i landet.

Etter det NTB kjenner til, skal Ungarn ha argumentert med at NATO er et verdifellesskap, og at beskyttelse av minoriteters rettigheter må ligge til grunn for samarbeidet med Ukraina.

Andre gir derimot uttrykk for betydelig frustrasjon og beskylder Ungarn for å misbruke NATO til å fremme nasjonalistisk politikk.

– Det er ganske høy temperatur når dette kommer på bordet, sier en NATO-kilde anonymt om diskusjonene.

Stoltenberg ber de to landene om å prøve å finne en løsning så raskt som mulig. Han understreker at andre allierte har et sterkt ønske om å komme i gang igjen med møtene.

Ukraina er ikke medlem av NATO, men samarbeider tett med alliansen, ikke minst på grunn av Russlands militære maktbruk på ukrainsk territorium.