Fant avtrykk som forteller om historisk kamp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fant avtrykk som forteller om historisk kamp
Kjempedovendyret var over to meter høyt. Nå har forskerne for første gang funnet spor etter hvordan mennesket kan ha jaktet på det enorme dyret.

Det kunne stå på to ben, raget mer enn to meter over bakken og var utstyrt med solide klør på frambena. Det elefantstore dovendyret levde både i Sør-Amerika og deler av Nord-Amerika. Men for rundt 11.000 år siden døde kjempedovendyret ut, trolig etter å ha blitt jaktet i hjel av mennesker.

Nå kan fossile spor funnet i den amerikanske delstaten New Mexico fortelle mer om hvordan menneskene gikk fram da de jaktet på det enorme pattedyret. På saltslettene i ørkenområdet White Sands fant forskerne avtrykk av en gruppe mennesker som har fulgt i samme spor som et kjempedovendyr før det trolig tok livet av det med spyd, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Mammutfossiler graves ut i Mexico

– Historien vi kan lese av disse sporene er at menneskene listet seg etter dovendyret, at de gikk nøyaktig i de samme sporene, forteller Matthew Bennet, en av forskerne bak funnet, til nyhetsbyrået.

Saken fortsetter under bildet

Omtrent slik ser forskerne for seg at kampen mellom mennesker og kjempedovendyr må ha foregått en gang for over 11.000 år siden - basert på fossile spor funnet i New Mexico. Illustrasjon: Alex McCelland/Bournemouth University/ REUTERS /NTB scanpix. Les mer Lukk

– Mens dovendyret har blitt forstyrret og snudd seg, har noen andre i flokken gitt den det dødelige støtet. Det er en fascinerende historie og alt står skrevet i fotavtrykkene, forteller professor Bennet ved Bournemouth University.

Forskerne fant også spor som tyder på at kjempedovendyret har reist seg opp på bakbena og trolig forsøkt å beskytte seg selv ved å slenge med frambena.

Les også: Dette mikrofossilet er over to milliarder år gammelt

I tillegg til de fossile avtrykkene av menneskene som har fulgt etter dovendyret, er det også funnet ytterlige spor av mennesker litt lengre unna. Dette kan tyde på at menneskene arbeidet sammen som team, der et annet jaktlag har forsøkt å avlede oppmerksomheten til dovendyret for å gjøre det mer sårbart.

– Å få tak i to sett med fossile fotavtrykk som har en interaksjon som viser atferdsøkologi, er veldig veldig sjeldent, avslutter Matthew Bennet.

Se video øverst i saken.