Advokat etter Cosby-kjennelse: – Endelig blir kvinner trodd

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bill Cosby kjent skyldig på alle punkter i overgrepssaken Les mer Lukk

Skuespiller og komiker Bill Cosby (80) kan ende sine dager i fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i overgrep. Men Cosbys forsvarer lover at dommen blir anket.

Torsdag ble juryens kjennelse lest opp i Norristown utenfor Philadelphia i USA. Cosby ble funnet skyldig i å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004.

Også rundt 60 andre kvinner har anklaget Cosby for overgrep, men de aller fleste sakene er foreldet. Skuespilleren er derfor bare blitt tiltalt for å ha forgrepet seg mot Constand.

– Vi er så glade for endelig å kunne si at kvinner blir trodd, sier advokat Gloria Allred, som representerer flere av kvinnene.

– Og ikke bare på #metoo, men i en rettssal.

Metoo-æraen

Rettssaken mot Cosby kom opp på nytt etter at en annen jury i 2017 ikke greide å komme til enighet om en kjennelse. Saken omtales av nyhetsbyrået AP som «metoo-æraens første store kjendisrettssak».

Constand har forklart at Cosby ga henne piller som satte henne ut av spill før han forgrep seg på henne. Selv forklarte Cosby i retten at det dreide seg om frivillig sex.

Kjennelsen som er avsagt, dreier seg om tre tiltalepunkter, som alle kan gi inntil ti års fengsel. Dermed kan Cosby komme til å tilbringe resten av livet i fengsel, til tross for at rettspraksisen tilsier at straffeutmålingen blir noe mildere.

80-åringens advokat Tom Mesereau, som i sin tid forsvarte Michael Jackson mot anklager om seksuelle overgrep mot barn, lover imidlertid at dommen vil bli anket.

– Kampen er ikke over, sier Mesereau.

Les også: Tidligere Frp-politiker tiltalt for overgrepsbilder og narkotika

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «The Cosby Show» handlet om den afroamerikanske familien Huxtable. Hovedrollen ble spilt av Bill Cosby, som forøvrig også var en av seriens skapere

Kraftsalve

Cosby så rett ut i luften mens kjennelsen ble lest opp, men kom kort etter med en kraftsalve mot aktor Kevin Steele. Han hadde da argumentert for varetektsfengsling på grunn av rømningsfare.

– Ditt rasshøl! ropte mannen som tidligere var mest kjent for rollen som familiefaren Cliff Huxtable i «The Cosby Show».

Steele mener Cosby har stått bak overgrep mot kvinner begått over en periode på flere tiår. Skuespilleren har angivelig brukt sin kjendisstatus, formue og støttespillere til å skjule forbrytelsene.

– Penger og makt vil ikke hindre oss i å etterforske eller bringe saker for retten, forsikrer Steele.

Flere vitner

I den to uker lange rettssaken mot Cosby fikk aktoratet føre fem andre kvinner som beskylder Cosby for overgrep, som vitner.

I forrige rettsrunde fikk påtalemyndigheten bare føre ett slikt vitne. Kvinnenes forklaringer tegnet et bilde av TV-stjernen som en serieovergriper, noe som ser ut til å ha overbevist juryens sju mannlige og fem kvinnelige medlemmer.

Cosbys advokater har på sin side forsøkt å angripe Andrea Constands troverdighet og fremstille henne som en «grådig løgner». De har også anklaget de andre kvinnene som har stått fram, for å være ute etter oppmerksomhet.

Flere jusseksperter har vært skeptisk til muligheten for å få Cosby dømt, fordi det har gått så lang tid siden overgrepet og fordi det manglet fysiske bevis.

Samtidig har det vært antatt at de mange metoo-sakene kunne gjøre retten mer tilbøyelig til å tro på kvinnenes forklaringer.

Fakta om Bill Cosby  

* William Henry Cosby ble født i 1937.

* Som skuespiller og komiker er han mest kjent fra rollen som doktor Cliff Huxtable i TV-serien «The Cosby Show».

* Cosby er utdannet pedagog fra Universitetet i Massachusetts.

* Fra å ha vært en høyt elsket farsfigur på TV-skjermen, raste det hele sammen da det begynte å dukke opp stadig flere beskyldninger om overgrep mot kvinner.

* Om lag 60 kvinner hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i løpet av en periode fra midten av 1960-tallet og fram til 2000-tallet. De langt fleste av sakene er imidlertid foreldet.

* Anklagene har flere likhetstrekk – kvinnene hevder å ha blitt tilbudt hjelp med å få sine karrierer i gang, de er blitt invitert på middag, blitt dopet ned med piller eller drinker, og deretter blitt utsatt for seksuelle overgrep.

* Så langt har bare en av sakene endt som straffesak. 26. april 2018 ble Cosby kjent skyldig i ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004. Straffeutmålingen er ennå ikke klar.

* Cosby nekter for å ha gjort noe galt, og forsvarerne hans mener han er utsatt for en heksejakt. De varsler at de kommer til å anke dommen.

Les også: Nytt varsel etter Navarsete-melding