Ecuador blokkerer Assanges ambassade-kommunikasjon

Julian Assange lukker et vindu etter å ha talt til sine tilhengere fra balkongen på Ecuadors ambassade i London i mai i fjor. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

Ecuadors myndigheter har besluttet å kutte Julian Assanges muligheter til å kommunisere med omverdenen fra ambassaden i London.

I en kunngjøring fra Ecuadors regjering onsdag står det at Assange har brutt en skriftlig avtale han inngikk i fjor. Her forpliktet hans seg til ikke å blande seg inn i andre lands anliggender.

WikeLeaks' grunnlegger mister nå internettilgangen, og han får heller ikke ta imot gjester på ambassaden, skriver nyhetsbyrået Press Association.

Beslutningen ble tatt etter at Assange mandag på Twitter uttrykte tvil om den britiske regjeringens anklager mot Russland for giftangrepet på eksspionen Sergej Skripal i Salisbury. I tillegg har Assange kritisert pågripelsen av Catalonias avsatte president Carles Puigdemont.

Ecuadors regjering mener Assanges meldinger kan undergrave landets gode forhold til Storbritannia og resten av EU.

WikiLeaks-grunnleggeren Assange har befunnet seg i Ecuadors London-ambassade siden 2012 for å slippe å bli utlevert til Sverige på grunn av en anklage om seksuelle overgrep. Sverige har siden droppet utleveringsbegjæringen, men Assange risikerer fortsatt å bli pågrepet i Storbritannia.

I 2016 valgte Ecuador å kutte internettforbindelsen hans for en kort periode. Årsaken den gangen var at han hadde publisert dokumenter som ble antatt å påvirke valgkampen i USA.