Islamist som planla å bruke barn til terrorangrep dømt til livsvarig fengsel

Umar Haque planla å bruke barn til angrep blant annet ved landemerket Big Ben i London. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

En mann er dømt til livsvarig fengsel for å ha lært opp barn til å utføre terrorangrep mot blant annet Big Ben i London.

Umar Haque skal ifølge dommen ha hjernevasket 16 barn til å utføre en rekke angrep. Blant målene var Big Ben, dronning Elisabeths garde og kjøpesenteret Westfield.

– Du har gått imot islam og koranen med det du har gjort, i tillegg til loven for alle siviliserte mennesker. Vi håper at du vil innse dette, sa dommeren i retten.

Under rettssaken har det kommet fram at Haque lærte opp barn helt ned i elleveårsalderen ved blant annet å bruke rollespill og IS-propaganda.

– Han vil ha en gruppe på 300 menn. Han lærer oss opp slik at innen jeg går i 10. klasse (ved 14-15-årsalderen, journ.anm.) vil vi være fysisk sterke nok til å slåss, sa en av barna til politiet.

Haque planla å bruke håndvåpen og en bilbombe i angrepene. Han hadde også flere voksne medhjelpere fra en moské i Øst-London som også ble dømt til fengsel.

I en annen rettssak i Storbritannia ble 21 år gamle Paul Moore mandag dømt til livsvarig fengsel for å ha forsøkt å kjøre på en muslimsk kvinne og en 12 år gammel jente i byen Leicester september i fjor. Moore har sagt at han gjorde det som hevn for bombeangrepene i London i juli i 2005 og på Parsons Green-stasjonen 15. september i fjor.