Tyrkia fordømmer giftangrepet i Salisbury

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under EU-toppmøtet i Varna i Bulgaria. Landet fordømmer giftangrepet i Salisbury, men knytter ikke Russland til hendelsen. Foto: Petko Momshjilov / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

NATO-medlemmet Tyrkia fordømmer giftangrepet på Sergej Skripal i Salisbury, men landets visestatsminister Bekir Bozdag vil ikke ta grep mot Russland. 

– Vi ser på bruk av kjemiske våpen som en forbrytelse mot menneskeheten, og håper de som står bak angrepet i Salisbury blir tatt, sa talsmann Hami Aksoy i Tyrkias utenriksdepartement mandag.

Aksoy nevnte imidlertid ikke Russland ved navn. Skal vi tro Bozdag har Tyrkia ingen planer om å ta grep mot russerne heller, til tross for at britisk etterforskningsmateriale knytter russiske myndigheter til Skripal-angrepet.

– Tyrkia har positive relasjoner til Russland, sier Bozdag.

Tyrkia er medlem i NATO, men ligger for øyeblikket utenfor EU. Landets president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid uttrykt ønske om et EU-medlemskap.

Erdogan tok også opp i EU-toppmøtet mandag Tyrkias ønske om visumfrihet for tyrkiske statsborgere og om fornyelse av tollavtalen mellom EU og Tyrkia.

Anonymt forteller EU-kilder at EUs budskap til Tyrkia har vært et entydig «glem det» i alle de tre spørsmålene.