2 millioner barn uten skolegang i Jemen

Rundt 2 millioner barn er uten tilgang til skole, og tre av fire lærere har ikke mottatt lønn på over et år i krigsrammede Jemen, ifølge UNICEF.

Mangelen på betaling for en så stor andel lærere fører til at utdannelsen til enda 4,5 millioner barn er i fare, ifølge en ny rapport fra UNICEF.

– En hel generasjon barn i Jemen går en dyster framtid i vente med begrenset eller ingen tilgang til utdanning. Til og med dem som fortsatt går på skolen, mottar ikke den kvaliteten på utdanningen de trenger, heter det i rapporten.

Over 2.500 skoler er lagt ned. To av tre er ødelagt i angrep, 27 prosent stengt og 7 prosent brukes til militære formål eller som tilfluktssted til mennesker på flukt.

– Også reisen til og fra skolen har blitt farlig ettersom barn risikerer å bli drept på veien dit. I frykt for barnas sikkerhet velger mange foreldre å holde dem hjemme, heter det videre.

– Mangelen på tilgang til utdanning har drevet barn og familier til farlige alternativer som tidlig ekteskap, barnearbeid og rekruttering til kamphandlingene.

Den 26. mars 2015 gikk en USA-støttet koalisjon frontet av Saudi-Arabia til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Siden den gang er over 10.000 mennesker blitt drept, fem tusen av dem barn. Samtidig er 20 millioner i nød.

– I løpet av de siste tre årene har Jemens barn blitt bombet og utsultet. Tusenvis har dødd i sine hjem eller på sykehus, mens de forgjeves ventet på medisiner, sa Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirektør i Jemen, i en uttalelse søndag.