Hemmelighold rundt Puigdemonts fengslingsmøte

Carles Puigdemont, Catalonias forhenværende president, ble arrestert søndag. Foto: AP Photo / Virginia Mayo / NTB scanpix Les mer Lukk

Mandag møter Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i et fengslingsmøte i Tyskland. Domstolen vil ikke gi noe tidspunkt eller sted for møtet.

Det lukkede fengslingsmøtet føres av en domstol i den tyske delstaten Schleswig-Holstein.

Domstolen skal vurdere hvorvidt det er grunnlag for å fengsle den forhenværende katalanske presidenten på midlertidig basis. Spørsmålet om hvorvidt Puigdemont skal utleveres til Spania kommer neppe til å avgjøres denne uken, ifølge aktoratet.

Forberedt på omfattende rettssak

Fengslingsmøtet kommer etter at Puigdemont ble pågrepet søndag på den tyske siden av grensa mellom Danmark og Tyskland. Etter pågripelsen ble Puigdemont ført til et fengsel i Neumünster noen mil nord for Hamburg.

Overfor kanalen TV3 er hans forsvarer, Jaume Alonso-Cuevillas, forberedt på at rettssaken i Tyskland vil ta lang tid.

– Vi kan ikke utelukke noe, sier advokaten overfor kanalen TV3, som ikke vurderer det som sannsynlig at politikeren vil søke asyl i Tyskland.

Siktet etter avstemning

Puigdemont er siktet for oppvigleri, underslag og opprør i forbindelse med katalanernes forsøk på å løsrive seg fra Spania, og flyktet i oktober til Belgia.

Spanske myndigheter utstedte dagen før en europeisk arrestordre på ham. Årsaken er en folkeavstemning Rajoy-regjeringen omtaler som grunnlovsstridig.

I den stemte 90 prosent for at Catalonia skal løsrives fra Spania.

Kun 43 prosent av regionens stemmeberettigede deltok i avstemningen som det spanske politiet slo hardt ned på.

Myndighetene valgte også å oppheve de katalanske selvstyremyndighetene, for så å utløse et nyvalg i desember. Katalanske separatister vant nyvalget, men har ikke funnet noen ny kandidat til vervet som regionpresident.