Lavrov anklager USA for lære opp europeere i bruk av atomvåpen

Sergej Lavrov under FN-toppmøtet i Geneve onsdag. Les mer Lukk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklager USA for å gi europeere opplæring i hvordan de skal bruke atomvåpen mot russerne.

– Atomnedrustningen blir sabotert av de amerikanske ikke-strategiske atomvåpnene i Europa, sa Lavrov til FNs konferanse om atomnedrustning i Genève onsdag.

Han er spesielt kritisk til avtalen om deling av atomvåpen, som han mener fører til at «ikke-atommakter i Europa deltar i planleggingen av bruk av amerikanske atomvåpen, og er involvert i tilhørende trening.»

–Det amerikanske militæret trener væpnede styrker i europeiske land i hvordan de skal bruke taktiske atomvåpen mot Russland, hevder Lavrov.

Han insisterer også på at «tilstedeværelsen av amerikanske taktiske atomvåpen i Europa ikke bare er rester fra Den kalde krigen, men antyder en klart aggressiv holdning».

I et svar på kommentarene fra Lavrov understreker NATO at de forplikter seg til ikkespredningsavtalen, og videre at de amerikanske atomvåpnene i Europa er der i tråd med denne.

–Disse våpnene er fortsatt under varetekt og kontroll av USA til enhver tid. Og NATOs atomavtaler stammer fra før ikkespredningsavtalen. De ble fullt ut gjort rede for da avtalen ble framforhandlet, sier NATO-talskvinne Oana Lungescu.

USAs utsendte til FN-konferansen, Robert Wood, gikk på talerstolen etter Lavrov og tok avstand fra kommentarene hans.

–Dette er en typisk russisk uttalelse, der de forsøker å klandre USA for alt som er galt i verden, sier han.

–Jeg er overrasket over at de ikke har bestemt seg for å klandre oss for det kraftige snøværet i det siste, men det kommer vel snart, la han til.