Kristendommens helligste sted har stengt døren

Gravkirken i Jerusalem, kristendommens helligste sted, har stengt døren i protest mot et israelsk forslag om å innføre eiendomsskatt på kirkeeiendommer. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den hellige gravs kirke i Jerusalem, som regnes som kristendommens helligste sted, holder stengt i protest mot israelske myndigheter.

Kirken, som ifølge kristen tro er bygget på Golgata, stedet der Jesus skal ha blitt korsfestet, gravlagt og deretter sto opp fra de døde, er et viktig pilegrimsmål.

Gravkirken, som ligger i Jerusalems israelskokkuperte gamleby, er felles for flere kristne retninger. Søndag ble de enige om å stenge døren i protest mot et israelsk forslag til å innføre eiendomsskatt på kirkens eiendommer.

– Dette er ment som en protest, og derfor har vi besluttet å gå til dette skrittet og stenge Den hellige gravs kirke, heter det i en felles uttalelse fra greskortodokse, armenske og katolske kirkeledere søndag ettermiddag.

Ifølge kirkelederne kan det israelske forslaget resultere i at kirkene mister sine eiendommer i Jerusalem.

– Dette minner oss alle om lignende lover som ble iverksatt mot jøder under en mørk periode i Europa, het det i uttalelsen.

Søndag ble det hevdet at kirken ville holde stengt noen timer, men mandag opplyste kirkelederne at den vil bli holdt stengt på ubestemt tid.

Ifølge Jerusalems ordfører Nir Barkat kan byen ha nærmere 1,5 milliarder kroner til gode i eiendomsskatt dersom den nye loven blir vedtatt.

Aktuelt: – Russland bør få større rolle i fredsprosessen i Midtøsten