Det hvite hus avventende til Nord-Koreas dialog-utspill

Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders sier USA avventer situasjonen etter Nord-Koreas utspill om å sette seg ned ved forhandlingsbordet. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USA vil avvente situasjonen etter at Nord-Korea i helgen tok til orde for å sette seg ned ved forhandlingsbordet med fienden.

– Vi får se, er svaret fra Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders på spørsmål om hvordan USA stiller seg til søndagens utspill fra Nord-Korea om at regimet ønsker samtaler med amerikanerne.

Sanders legger til at president Donald Trumps bruk av sanksjoner mot Nord-Korea skal fortsette til landet skrinlegger sitt kjernefysiske og ballistiske program, og at enhver dialog må resultere i at landet blir atomvåpenfritt. Nord-Korea kan se fram til en lys framtid hvis landet fjerner sine atomvåpen, legger hun til.

– Vi får se om Pyongyangs budskap søndag, om at landet er villig til å snakke, representerer de første skrittene på veien mot atomnedrustning, sier Sanders.

Sanders uttalelser kom etter at Sør-Koreas president Moon Jae-in søndag hadde møtt en delegasjon fra Nord-Korea i forkant av OL-avslutningsseremonien. Delegasjonens budskap var at landet er «svært villig» til å snakke med USA.

Trumps datter Ivanka Trump var også til stede under avslutningsseremonien. Hun forlot senere Sør-Korea uten å møte noen nordkoreanske representanter.

– Jeg mener USA må senke terskelen for samtaler og at Nord-Korea må vise vilje til atomnedrustning. Det er viktig at USA og Nord-Korea setter seg ned så fort som mulig, sier Sør-Koreas president mandag etter Sanders' kommentarer.

Nord-Korea har flere ganger tatt til orde for samtaler, noe USA har avvist.