Myanmar bygger grensegjerde mot Bangladesh

Myanmar bygger et 293 kilometer langt gjerde mot grensa til Bangladesh. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Myanmar er i ferd med å bygge et nesten 300 kilometer langt grensegjerde mot nabolandet Bangladesh.

202 kilometer av det 293 kilometer lange gjerdet, som har en prislapp på nærmere 120 millioner kroner, står alt ferdig, opplyste en talsmann for regjeringen fredag.

Rundt 700.000 rohingyaer har flyktet over grensa fra Myanmar til Bangladesh siden regjeringshæren innledet en offensiv i delstaten Rakhine i slutten av august.

FN og USA har slått fast at den muslimske minoriteten er utsatt for etnisk rensing i Myanmar, og FNs spesialutsending for menneskerettigheter i landet sier at regjeringshærens operasjoner bærer preg av folkemord.

Myanmar og Bangladesh har inngått en avtale om at flyktningene skal sendes tilbake, noe FNs høykommissær for flyktninger advarer mot.

Human Rights Watch la fredag fram en rapport som viser at minst 55 rohingya-landsbyer er jevnet med jorda de siste månedene, og flyktningene har derfor ingenting å vende hjem til.

Myndighetene i Myanmar ser på rohingyaene som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og nekter dem derfor statsborgerskap. Den muslimske minoriteten nektes også retten til å eie land og har svært begrensede rettigheter også på mange andre områder.