Syrisk fredskonferanse enig om å forme grunnlovskomité

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Les mer Lukk

Deltakerne på de syriske fredssamtalene i Sotsji har blitt enige om å gå videre med å utarbeide forslag til grunnlovsreformer, sier FN-utsending.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura sa samtidig at han må konsultere flere før det kan dannes en komité som kan utarbeide reformene, og at han vil gjøre det så snart som mulig.

– For Syria kan ikke vente, sa de Mistura da dagskonferansen i Sotsji var over.

Deltakerne på fredskonferansen kom med forslag til kandidater fra ulike fraksjoner i Syria til komiteen, men flere opposisjonsgrupper har nektet å delta på konferansen.

De som deltok ble også enige om å bistå de FN-ledede forhandlingene som har pågått i Genève siden 2011.

Forsinket start

Russland inviterte 1.600 deltakere til dagskonferansen. Hovedformålet var å opprette en komité som skal skrive en ny FN-støttet syrisk grunnlov.

Ved åpningen sa utenriksminister Sergej Lavrov at alle omstendigheter skulle tilsi at tiden er moden for en politisk løsning i det krigsherjede landet.

Konferansen kom omsider i gang etter en to timer lang forsinkelse. Da hadde representanter for den væpnede opposisjonen som Tyrkia hadde hentet til Sotsji, allerede reist tilbake fordi de russiske arrangørene bare brukte det offisielle syriske flagget under arrangementet. De ble i stedet representert av den tyrkiske delegasjonen.

Konferansen arrangeres av Russland sammen med Tyrkia og Iran, og ifølge russiske myndigheter skulle hele det syriske samfunnet være representert. Nesten alle som hadde meldt sin ankomst, var imidlertid fra Syrias Baath-parti og den moderate opposisjonen.

Flere uteble

Den tyrkiske offensiven mot de kurdiske områdene i det nordlige Syria, som ble innledet i forrige uke, kaster lange skygger over arrangementet. I helgen sa myndighetene i den autonome kurdiske regionen at de ville boikotte konferansen på grunn av Tyrkia.

Også Den syriske forhandlingskommisjonen (SNC), som er landets viktigste opposisjonsgruppe, kunngjorde i forrige uke at de ikke ville delta.