Ikea-gründer Ingvar Kamprad er død

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ikea-grunnleggeren er død
Kamprad sovnet stille inn i sitt hjem.

Ikea bekrefter dødsfallet i en melding på Twitter.

Kamprad sovnet stille inn i sitt hjem i Småland. Han ble født i 1926 i Småland og grunnla Ikea som 17-åring.

– Ingvar kommer til å bli høyt savnet og minnet av sin familie og Ikea-medarbeidere over hele verden, skriver selskapet.

Lars-Johan Jarnheimer, talsmann i Ikea Holding, kaller Kamprad en av de største entreprenørene på 1900-tallet og sier savnet blir stort.

Innholdsrikt liv

– Han har dødd, selv om man skulle tro det aldri kunne skje. Det er bare sørgelig. Men samtidig må man glede seg over at han fikk et langt og innholdsrikt liv. Jeg tror han har hatt det utrolig moro under oppbyggingen av Ikea, sier Jarnheimer til Dagens Industri.

– Det er naturligvis en sorgens dag for alle i Ikea og for oss alle som kjente Ingvar. Ingvar var 91 år gammel og på sett og vis var vi mentalt forberedt på dette, men det første man kjenner er at man er lei seg, sier Ikea-konsernsjef Jesper Brodin.

Preget Löfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven er også preget. Han kaller Kamprad en «inspirator med stort engasjement så vel internasjonalt som for svensk landsbygd».

– Jeg har mottatt den triste meldingen om Ingvar Kamprads bortgang. Jeg tenker først og fremst på hans familie og alle hans venner. Ingvar Kamprad var en unik entreprenør som har betydd mye for svensk næringsliv og som har gjort hjemmeinnredning tilgjengelig for alle mennesker, og ikke bare et fåtall, sier statsministeren.

Kong Carl Gustav sier Ingvar Kamprad var en sann entreprenør som gjennom sitt livsverk bidro til å føre Sverige ut i verden.

– Han var en jordnær person med et stort engasjement, sier svenskekongen.

Den norske forretningsmannen Olav Thon (94) minnes sin noe yngre venn Kamprad (91), som en mann med helt spesielle evner.

– Han var en utrolig, strukturert person, det er jo nesten utrolig hvordan han klarte å bygge opp Ikea slik som det etter hvert fremsto, sier Thon i en kommentar til NRK.

Thon forteller at Kamprad fikk ideen til Ikea etter at han fikk trøbbel med svenske møbelforhandlere som ikke klarte å levere møbler til ham.

– Han ønsket et enkelt liv, jeg tror oppriktig talt at ikke penger betydde så mye for ham, mener Thon.