Barn som lekte med gasskomfyr, startet dødsbrann i New York

Your browser doesn't support HTML5 video.

Barn som lekte med gasskomfyr, startet dødsbrann i New York Les mer Lukk

Brannen i Bronx i New York, der tolv mennesker omkom, startet da en tre år gammel gutt lekte med brennerne på en gasskomfyr i en av leiligheten

Det opplyser både New Yorks brannvesen og byens ordfører Bill de Blasio fredag.

– Vi har blitt fortalt at gutten skal ha hatt som vane å leke med gasskomfyren, og før moren rakk å stanse ham, begynte det å brenne, sier Daniel Nigro, talsmann for brannvesenet.

Brannen spredte seg raskt i kjøkkenet og deretter videre gjennom en dør i leiligheten som guttens mor lot stå åpen da hun flyktet ut sammen med treåringen og et annet barn, opplyser Nigro videre.

Trappeløpet i den fem etasjer høye bygningen fungerte nærmest som en skorstein og brannen spredte seg oppover i etasjene i løpet av få minutter. Mange rakk dermed ikke å komme seg ut av leilighetene sine.

Fire barn blant de døde

Tolv mennesker omkom, deriblant fire barn. Tre av dem var jenter på ett, to og sju år. I tillegg døde en gutt, men alderen hans er ikke offentliggjort.

Fire personer ligger kritisk skadd på sykehus, og det er fortsatt ikke gjort rede for alle beboerne i de over 20 leilighetene i mursteinsgården.

– Det kan hende vi mister flere, sa de Blasio til pressen torsdag kveld lokal tid.

Med unntak av terrorangrepet 11. september 2001 er brannen den dødeligste i New York siden 1990, opplyser byens brannvesen.

– Panikk

Kenneth Kodua, som bor i bygningen, forteller at han gikk for å kjøpe mat til seg selv og romkameraten. Da han kom tilbake, møtte han folk som flyktet fra brannen i panikk, men ikke romkameraten.

– Jeg prøvde å ringe henne. Jeg prøvde å ringe. Ikke noe svar, forteller Kodua.

Rundt 170 brannmenn arbeidet i temperaturer ned mot ti minusgrader for å redde folk ut av bygningen.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Dødsbrann i New York.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tolv omkom i brann i New York

– Fanget

Flere spør seg hvordan brannen kunne spre seg så raskt i det rundt 100 år gamle mursteinsbygget, som ble oppført i en tid der kravene til brannsikring i New York hadde blitt strengere.

– Røyken var voldsom, og folk ropte «Kom deg ut!». Jeg hørte en kvinne rope: «Vi er fanget, hjelp!», sier øyenvitnet Jamal Flicker til New York Post.

Bronx har en mørk brannhistorie. Begge de to dødeligste brannene før denne har skjedd i bydelen. I 2007 omkom ti personer i en brann i bydelen, og i 1990 døde 87 mennesker i en brann i en klubb i Bronx.