Mannen som avsatte Mugabe utpekt som visepresident i Zimbabwe

Tidligere forsvarssjef i Zimbabwe Constantino Chiwenga er utpekt som en av landets to nye visepresidenter. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa har utpekt landets tidligere forsvarssjef Constantino Chiwenga som en av landets to visepresidenter.

Utnevnelsen av tidligere general Constantino Chiwenga var ventet, ettersom den tidligere militærkommandøren pensjonerte seg fra militæret tidligere denne måneden. Ifølge den zimbabwiske grunnloven er dette et krav for å kunne bli visepresident.

President Emmerson Mnangagwa kom til makten etter at nettopp Chiwenga hadde ledet en militær maktovertakelse i den sørafrikanske nasjonen. Militæret nektet å kalle det et kupp, men den militære inngripenen førte til at 93-årige Robert Mugabe i praksis ble avsatt, før han senere formelt trakk seg fra presidentvervet.

Tidligere sikkerhetsminister Kembo Mohadi er Mnangagwas andre visepresident. Begge tilhører det regjerende partiet ZANU-PF, og ventes å bli tatt i ed torsdag morgen.

Ytterligere to generaler fra militæret har allerede tidligere blitt utpekt til viktige statsrådsposter, mens en annen militærtjenesteperson ble utpekt som partikommissær i ZANU-PF.

Selv om mange hyllet den militære avsettelsen av Mugabe, begynner mange nå å bli bekymret over at militæret ser ut til å få stadig mer innflytelse.