Tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea:

– USA kan tape en krig mot Nord-Korea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her skyter Kim opp raketten som kan nå New York Les mer Lukk

– Dersom nordkoreanske hærstyrker angriper Sør-Korea, vil amerikanske og sørkoreanske tropper bli overrumplet og mangle luftstøtte.

Den sterke advarselen kommer frem i et notat fra den tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea, generalløytnant Jan-Marc Jouas, til flere ledende demokratiske representanter i Kongressen, ifølge det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Fra januar 2012 til desember 2014 ledet han oppdraget med å utforme strategien for å kunne motstå et nordkoreansk angrep på Sør-Korea.

Offisielt har USA 28.500 soldater i beredskap i landet som lever med trusselen om atomkrig hengende over seg.

Den kraftige krigsretorikken mellom USA og Nord-Korea har skjerpet spenningen på Koreahalvøya. I en krigssituasjon kan Nord-Korea mobilisere en av verdens største hærer. Enorme artilleristyrker er allerede siktet inn mot Sør-Korea.

Ifølge amerikansk etterretning kan Nord-Korea ha opp til 60 kjernefysiske våpen i sitt arsenal, dobbelt så mange som det uavhengige eksperter tidligere har antatt.

25 millioner mennesker i fare

Tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea, generalløytnant Jan-Marc Jouas Les mer Lukk

Skulle ragnarokk bryte løs vil anslagsvis 300.000 menneskeliv gå tapt bare i løpet av krigens første dager, ifølge en rapport som den amerikanske Kongressen nylig fikk overlevert.

Sør-Koreas hovedstad, Seoul, ligger 35 kilometer fra den demilitariserte sonen som skiller Nord- og Sør-Korea, og er innenfor rekkevidde av Nord-Koreas massive artilleristyrker.

Byen har 9,8 millioner innbyggere og utgjør sammen med forsteder i naboprovinsene Incheon og Gyeonggi storbyområdet Sudogwon. Dette regnes som verdens nest mest befolkede urbane område med over 25 millioner innbyggere.

Den tidligere nestkommanderende for USA styrker i Sør-Korea er bekymret for konsekvensene av en storkonflikt som innbefatter bruk at kjernefysiske og kjemiske våpen, noe som vil kunne utløse masseflukt og evakuering i stor skala.

– USA vil bli underlegne

Verdens største supermakt, USA, har en fryktinngytende militær kapasitet som inkluderer et stort arsenal av atomvåpen. Likevel advares det mot å tro at Nord-Korea er en enkel motstander å nedkjempe.

– Hvis en konflikt mellom Nord-Korea og USA plutselig skulle bryte ut, ville amerikanske tropper i Sør-Korea bli underlegne, være i mindretall og mangle forsyninger. USA kan derfor tape en krig mot Nord-Koreas massive hærstyrker, advarer generalløytnant Jan-Marc Jouas.

Han forklarer dette med at USA på det nåværende tidspunkt ikke uten videre kan overføre tropper og militært utstyr i forkant av en krig, fordi det lett vil kunne utløse et nordkoreansk angrep. Til sammenligning skal Nord-Korea være i stand til å mobilisere en hærstyrke på hele 1,2 millioner mann.

– Mange mennesker vil dø

Demokraten Ted W. Lieu i Representantenes Hus Les mer Lukk

Demokraten Ted W. Lieu i Representantenes Hus har tjenestegjort i flyvåpenet på den amerikanske basen Guam.

– Det vil ta mange dager å ta ut Nord-Koreas artilleri og alle deres øvrige våpensystem. I mellomtiden kommer mange mennesker til å dø, sier Lieu, ifølge Newsweek.

Han viser til at Nord-Koreas hærstyrker vil kunne sette USAs luftvåpen delvis ut av spill idet nordkoreanske styrker inntar sørkoreansk territorium i tett befolkede områder, noe som vil gjøre det vanskelig å bombe fra luften uten store sivile tap.

Ifølge det japanske forsvarsdepartementet skal Nord-Korea ha startet produksjon av små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets eksisterende raketter.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at Nord-Koreas oppskyting av en ny interkontinental rakett bringer partene nærmere en krig USA ikke ønsker.

– Hvis krigen bryter ut, vil det nordkoreanske regimet bli fullstendig ødelagt, advarer Haley.

Your browser doesn't support HTML5 video.

USAs FN-ambassadør: Vi er nærmere krig