Juntabøddel dømt til livstid for andre gang

Alfredo Astiz venter på å få høre dommen i 2011. Den gang ble han også dømt til livsvarig fengsel. Les mer Lukk

Argentinas «blonde dødsengel», Alfredo Astiz, dømmes for andre gang til livsvarig fengsel for forbrytelsene han begikk under den argentinske juntatiden.

Astiz og den tidligere marineoffiseren Jorge Acosta var to av totalt 54 anklagde i en massiv rettssak som avdekket nærmere 800 menneskerettighetsbrudd. Forbrytelsene ble begått ved den beryktede Naval Mechanics School (ESMA), som var et fengsel for politiske fanger under Argentinas diktaturperiode.

Begge menn har i tidligere rettssaker blitt dømt til livsvarig fengsel.

Totalt 29 mennesker ble dømt til livsvarig fengsel i rettssaken som ble avsluttet onsdag. Ytterligere 19 fikk fengselsstraffer som strakte seg fra åtte til 25 år i fengsel, og seks mennesker ble frikjent.

Ifølge menneskerettighetsgrupper skal om lag 30.000 mennesker ha blitt kidnappet, torturert og drept i det som har blitt kjent som Agentinas skitne krig.

Astiz skal blant annet ha deltatt i tortur og drap på to franske nonner, en journalist og tre menneskerettsaktivister.

Den omfattende rettssaken er en del av et forsøk på å avdekke torturen og forbrytelsene mot menneskeheten som fant sted ved ESMA under den argentinske juntatiden fra 1976 til 1983. Rundt 800 mennesker har vitnet i rettssaken.