Fotballfans hyllet Hitler i nabo-oppgjør

Hjemmelagets Blue Lions feiret seieren over serielederen med et Hitler-banner vekker avsky. Les mer Lukk

Etter helgens toppkamp i Sudan er det ikke kampen, men hjemmelagets feiring som vekker oppsikt: Hitler-banner og Holocaust er ikke hverdagskost på en fotballbane.

Byen Omdurman er Sudans nest største og er totalt dominerende i fotball. Siden 2000 har byens to beste lag vunnet øverste divisjon hvert eneste år.

I helgen møttes rivalene Al-Hilal og Al-Merrikh. Det første laget regjerende mester, mens det andre for tiden topper Sudans Premier league.

Disse byderbyene er alltid omfattet med store sikkerhetsopplegg og regnes for å være blant Afrikas mest intense oppgjør.

Men det er ikke hjemmelagets 2-0-seier som fotballverden snakker om i etterkant. Det er den smakløse feiringen som supporterne i fanklubben «Blue Lions» sto bak.

De rullet ut et stort banner av den nazistiske diktatoren Adolf Hitler som blant annet iverksatte drap på 6 millioner jøder under andre verdenskrig, og ordet «Holocaust» som er beskrivelsen av nazistenes folkemord.

Nettverket «Fare» som arbeider med å bruke fotball mot diskriminering og for inkluderer, er blant de som reagerer. På twitter kaller de opptredenen sjokkerende, «grusom» og unik for landene sør for Sahara.

De vil nå granske hendelsen.

Saken fortsetter underFares tweet

En grunn til at hjemmefansen benyttet seg av de motbydelige virkemidlene skal være et kallenavn som brukes på gjestene fra Al-Merrikh.

Klubbens symbol inkluderer en gul stjerne (med fem tagger), og kalles derfor av noen «Sionistene» - en jødisk nasjonalistisk bevegelse. Og som kjent benyttet nazistene seg av den gule davidsstjerna (seks tagger) som de tvang jøder til å bære i Tyskland.

Blant de internasjonale media som omtaler den sjokkerende oppførselen er også det velrenommerte tyske magasinet Der Spiegel. De skriver at hjemmesupporternes opptreden har vakt avsky i sosiale medier internasjonalt.