Norsk satellitt «lost in space»

En russisk Sojuz-rakett sender en værsatellitt og 18 småsatellitter ut i bane tirsdag. Senere samme dag kom meldingen om at russiske myndigheter ikke fikk kontakt med værsatellitten. Les mer Lukk

Det oppnås ikke kontakt med en norsk satellitt som ble skutt opp fra Russland tirsdag.

Satellitten AISSat-3 var en 19 satellitter som befant seg om bord i en Sojuz bærerakett, som ble skutt opp fra Vostotsjnij-kosmodromen øst i Sibir.

Det russiske romfartsbyrået Roscosmos betegnet oppskytningen som vellykket, men deretter gikk noe åpenbart galt.

Roscosmos opplyser at de ikke har fått kontakt med den største av satellittene, en russisk værsatellitt av typen Meteor M 2-1, og det samme gjelder den norske satellitten.

– For øyeblikket får vi ikke kontakt med satellitten, sier prosjektleder Jon Harr ved Norsk Romsenter til NRK.

Aktuelt: – Reiste millioner av år før den nådde vårt solsystem

Ikke i bane

Årsaken til at det ikke oppnås kontakt med satellittene er ifølge Roscosmos at de ikke befinner seg i riktig bane.

Avfyringen av det siste trinnet på bæreraketten skulle finne sted over Antarktis, men det er uklart om dette skjedde.

De russiske bærerakettene har sviket flere ganger tidligere, blant annet under oppskytningen av to europeiske navigasjonssatellitter i 2014.

Raketten som brakte satellitten ut i rommet, var den andre som ble skutt opp fra nylig åpnede Vostotsjnij-basen. Den er bygget for å gjøre Russland mindre avhengig av Bajkonur-basen i Kasakhstan.

Aktuelt: For å finne romvesen må vi tenkja oss liv annleis enn det vi kjenner til

Skipsfart

Den norske satellitten skal etter planen overvåke skipsfart, og Norsk Romsenter har på vegne av Kystverket i Norge stått for det praktiske arbeidet med prosjektet.

Norge skjøt ut sin første satellitt av denne typen i 2010, og dagens utskytning skulle etter planen bringe den femte norske satellitten i bane rundt jorda.

Kystverket har gått inn med 20 millioner kroner i selve satellitten, opplyser Jon Harr. I tillegg kommer utgifter i forbindelse med oppfølging av prosjektet.

Aktuelt:

– Månen er eit svært eksotisk reisemål

Uten disse kvinnene hadde ikke USA vært førstemann til Månen