Nordkoreansk avhopper: – Kim Jong-un er uforskammet

Kim Jong-un har vært Nord-Koreas leder siden farens bortgang i 2011. Foto: Reuters Les mer Lukk

En nordkoreansk avhopper fra topphemmelige «Kontor 39» forteller den danske avisen Politiken om det lukkede regimet.

Nord-Korea omtales som verdens mest lukkede land. En nordkoreansk avhopper har latt seg intervjue av den danske avisen Politiken. Under pseudonymet «Michael Kim» forteller avhopperen om hvordan han arbeidet i organisasjonen som styrker Nord-Koreas handelsforbindelser med omverdenen, og om sin direkte kontakt med landets diktator Kim Jong-un.

– Noen ganger kunne Kim Jong-un være direkte uforskammet, andre ganger var han glad. Det kom an på om han var fornøyd med det han hørte. Jeg prøvde å ikke la meg påvirke, og konsentrerte meg om å si tingene jeg skulle, forteller avhopperen.

Bruker inntektene på raketter og atombomber

Fakta om Nord-Korea  
  • Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn med støtte fra den militære eliten.
  • Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
  • Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.
  • Nord-Korea, som har 24 millioner innbyggere, ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.
  • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
  • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
  • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.
  • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
  • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.

Michael Kim jobbet i den topphemmelige organisasjonen Kontor 39, som styrer Nord-Koreas utenriks handelsforbindelser. Han hevder at han i denne forbindelse flere ganger ble bedt om å rapportere direkte til Kim Jong-un.

Ifølge Michael Kim har landet utstrakt import fra og eksport til Russland, Kina og land i Sørøst-Asia. I tillegg hevder han at mye av jobben gikk ut på å selge våpen til konfliktområder. Inntektene blir brukt til å utvikle raketter og atombomber.

– Nord-Korea produserer masse våpen, og de er billige og pålitelige, forteller Michael Kim.

Kim Jong-uns søster stiger i gradene: – Hun er undervurdert

– Alle er redde

I dag bor det mer enn 30.000 avhoppere fra Nord-Korea i Sør-Korea. Michael Kim flyktet for tre år siden.

Kim Jong-nam ble utsatt for et angivelig attentat. Les mer Lukk

Nå bor han i Sør-Koreas hovedstad Seoul, men han føler seg ikke trygg. Han frykter at han kan bli drept av nordkoreanske agenter.

Frykten skyldes at Kim-Jong-un drepte sin halvbror, Kim Jong-nam, i februar. Sørkoreanske myndigheter mente at det var det nordkoreanske regimet som stod bak.

– Når Kim Jong-un kan slå til i Malaysia, kan han også gjøre det i Sør-Korea. Alle nordkoreanske avhoppere er redde, sier Michael Kim.

Kim Jong-un gjør det han kan for å holde på makten i landet. Hans onkel, Jang Song-thaek, ble henrettet i 2013 fordi Kim Jong-un begynte å tvile på lojaliteten hans. Onkelen var en av Nord-Koreas mektigste menn.

Videre forteller Michael Kim at Nord-Korea som helhet er et fattig land, hvor noen få personer er svært rike.

Video viser avhopper på flukt

I forrige uke offentliggjorde FN en overvåkningsvideo som viser en nordkoreansk avhopper på vei inn i Sør-Korea. Videoen viser den dramatiske flukten til en nordkoreansk soldat som tar seg over grensen til Sør-Korea gjennom den tungt bevoktede, «demilitariserte» sonen mellom de to landene.

I videoen kan man se avhopperen komme kjørende i en militærbil til grensen mellom de to landene. Så kjører han seg fast i en grøft, og de nordkoreanske soldatene oppdager hva som er i ferd med å skje. De følger få skritt bak og skyter etter avhopperen som kommer seg over grensen med en nødskrik.

Ifølge FN brøt Nord-Korea våpenhvilen under denne hendelsen som du kan se i videovinduet under.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Video viser nordkoreansk soldat løpe for livet Les mer Lukk

– Vet ikke om Nord-Korea overlever

I september skjerpet FN sanksjonene mot Nord-Korea.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley hevdet Nord-Korea vil gå glipp av 6,3 milliarder kroner årlig som følge av de nye sanksjonene og mener at dette vil bidra til å svekke landets omstridte atom- og rakettprogram.

– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sa Haley.

Sanksjonene vil blant annet føre til at 90 prosent av Nord-Koreas importinntekter vil bli utestengt.

En tidligere nordkoreanske tjenestemann The Independent har snakket med, Ri Jong-ho, tror nå at økonomien i landet vil kollapse.

Før han og familien forlot landet i 2014, var Jong-ho leder for gruppen som jobber med Nord-Koreas strategi for å unngå sanksjoner fra FN.

– Aldri før har landet fått så tøffe sanksjoner. Jeg vet ikke om Nord-Korea overlever et år med disse sanksjonene. Folk kommer til å dø, sier han, ifølge The Independent.