Macron vil ha slutt på sexistisk kultur: – Det er på tide at skammen skifter side

President Emmanuel Macron la lørdag fram en større tiltakspakke for å bekjempe trakassering og fremme likestilling. Her er han sammen med kona Brigitte Macron under en seremoni i presidentpalasset på FN-dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron presenterer en rekke tiltak med mål om å få en slutt på mannsdominansen i samfunnet, vold og trakassering av kvinner.

– Det er på tide at skammen skifter side, sa Macron i en TV-sendt tale på FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.

Presidenten vil endre det han mener er en sexistisk kultur i Frankrike og viske bort skammen som får ofre til å tie. I talen, som varte nesten en time, la Macron fram en plan for å oppmuntre kvinner til å si fra og skjerpe straffene for seksualforbrytelser. Barnehagelærere skal utdannes til å lære barna at likestilling er ufravikelig.

Presidenten vil gjøre det straffbart for voksne å ha sex med barn under 15 år og varslet blant annet økte bevilgninger til tiltak som fremmer likestilling.

Aktuelt: Gro Harlem Brundtland opplevde seksuell trakassering

#metoo-kampanjen fra sosiale medier til Stortinget

Ikke alene

Samfunnet har latt menn få dominere, og dette må stanse, mener Macron. Han sa at Frankrike ikke kan være et land der kvinner er redde.

– Dere er ikke alene, regjeringen står sammen med dere, sa han i talen fra presidentpalasset i Paris lørdag.

123 kvinner ble drept av sine partner eller ekspartner i Frankrike i fjor, påpekte Macron og holdt ett minutts stillhet for dem. Presidenten understreket videre at overgrep mot kvinner ikke bare skjer i hjemmet, men at det også er utbredt på arbeidsplassen.

Les også: Vold og overgrep skaper trygdemottakere

Større bøter

Macrons nye plan omfatter også økte bøter for trakassering, et nytt nettbasert system der ofre kan søke hjelp, og skjerpet kontroll på tilgang til pornografisk innhold.

Rundt 93.000 kvinner oppga at de ble voldtatt eller forsøkt voldtatt i Frankrike i fjor, men færre enn én av ti anmeldte overgrepet til politiet, ifølge myndighetene.

Macron lover nå at anmeldelser skal gå raskt gjennom rettssystemet, og foreldelsesfristen for seksualforbrytelser mot mindreårige skal økes fra 20 til 30 år i et lovforslag som presenteres neste år.

Les også: «Black Friday» i 1910: Demonstrerte for stemmerett – ble møtt med massiv politivold