Ubåt-saken: iPhone kan gi viktige svar
Ubåten UC3 Nautilus i Nordhamnen i oktober. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Les mer Lukk
Den svenske journalisten Kim Wall. Privat foto via AFP PHOTO/TT/TOM WALL/Scanpix. Les mer Lukk
Peter Madsen fotografert i sin selvkonstruerte ubåt. Arkivfoto fra 2008. Scanpix/AP. Les mer Lukk
Politiet har lett etter Apple-telefonene i to og en halv måned. De kan fremdeles inneholde data som er viktige i etterforskningen av Walls død om bord i «UC3 Nautilus», skriver Ekstra Bladet.
Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for å ha drept og partert den svenske frilansjournalisten Kim Wall, under en tur i hans selvbygde ubåt 11. august. Levninger av Wall er senere funnet i Køge bukt.
Madsen har forklart at han kastet sin egen mobiltelefon over bord, men har ikke gitt politiet opplysninger om hvor Walls telefon befinner seg.
Fakta om ubåt-saken
- Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.
- Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.
- Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.
- Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.
- Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble Walls torso funnet i strandkanten ved Amager i København.
- Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.
- Madsen sa i sin forklaring 5. september at Wall døde etter å ha blitt truffet av en 70 kilo tung luke om bord i ubåten. Dette skal ha skjedd da de to skulle klatre opp i kommandotårnet etter oppstigning.
- Madsen har sagt seg skyldig i likskjending ved at han dumpet henne i havet. Han nekter fortsatt for å ha partert Wall.
- Lørdag 7. oktober bekreftet dansk politi funn av flere levninger – Kim Walls hode og bein.
- Etter de seneste funnene sluttet Madsen å samarbeide med etterforskerne, og ville ikke lenger uttale seg til dem.
- Tirsdag kommer varetekten av Madsen opp til ny vurdering i Københavns tingrett.
Kilder: NTB, Expressen.
Avisen har snakket med direktør Martin Frederiksen i bedriften Recoverit, som spesialiserer seg på å gjenopprette data fra telefoner, harddisker og lignende.
– Må være forsiktige
Han mener det fortsatt vil være fullt mulig å gjenopprette data fra iPhonene, selv om de har ligget lenge på havbunnen. Men det krever stor forsiktighet.
– Hvis man tar telefonen opp av vannet og setter den rett i en lader er det stor sannsynlighet for å kortslutte komponenter i den, sier han til avisen.
Frederiksens bedrift har tidligere bistått politiet i slike saker.
Tiden er også en avgjørende faktor. Saltvann er etsende, ikke minst for de elektroniske forbindelsene i telefonen. Jo lenger en slik telefon har ligget i saltvann, dess større fare er det for skader på mange deler av den. Sjefsteknikeren sier Recoverit har hentet data ut av en harddisk seks måneder etter at den ble funnet i en havn.
Dykkere har gjort tidligere funn
Dansk politi søker etter Kim Walls levninger ved Søvang og Dragør Havn på Amager torsdag 24. august. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Danmark / NTB scanpix Les mer Lukk
Forskningsfartøyet Aurora i Kögebukten 7. oktober. Fartøyet er blitt brukt under dykking i forbindelse med ubåtsaken. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Les mer Lukk
Dykkere har tidligere funnet gjenstander som har blitt satt i sammenheng med drapet på Wall i Køge bukt, blant annet en sag som ble funnet for drøye to uker siden. Liket av den svenske journalisten ble partert etter drapet.
Madsen har i avhør hevdet at Wall mistet livet da hun fikk en 70 kilo tung luke i hodet, og deretter falt ned på metalldekket inne i ubåten. Han har innrømmet å ha dumpet liket i sjøen, men har i politiavhør hevdet det var intakt.
iPhone er imidlertid mer krevende å gjenopprette data fra under slike omstendigheter. Blant annet er minne-chipen i Apples nyere telefoner kryptert, slik at den er låst til én enkelt enhet. Den kan ikke bare settes inn i en ny telefon.
Frederiksen antar, basert på bedriftens tidligere erfaring, at Wall og Madsens telefoner vil kortslutte nærmest med det samme de kommer opp av vannet dersom batteriet fortsatt står i, og dersom de gjenfinnes.
Om telefonene finnes og hentes opp fra havets bunn vil eksperter først starte med skadebegrensning der telefonen skylles og forsiktig rengjøres for å forebygge ytterligere skader fra saltvann. Saltvann nøytraliseres, rust fjernes og ulike diagnostiske tester kan gjennomføres.
I moderne smarttelefoner er minnechipen særlig godt beskyttet av epoksyharpiks, et herdet syntetisk harpiks, og spesielle typer lim. Disse er særlig ment mot nettopp vannskader, forklarer Frederiksen til Ekstra Bladet.
Dermed vil politiets eksperter i beste fall kunne hente ut data som er nyttige for etterforskningen fra slike apparater, selv etter vannskader.
Øvrige kilder: NTB.
Les også: