Washington holder pusten i påvente av mulige Russland-pågripelser

Your browser doesn't support HTML5 video.

Washington full av spekulasjoner etter avsløringer om Russland-etterforskning Les mer Lukk

Frykt og forventning preger det politiske miljøet i Washington etter meldingen om at pågripelser i Russland-saken kan være rett rundt hjørnet.

Ifølge CNN er siktelsene godkjent av en storjury, i kjølvannet av etterforskningen av påstander om russisk innblanding i fjorårets presidentvalg.

Siktelsene er foreløpig ikke offentliggjort. Men kilder TV-stasjonen har snakket med, sier planen er å varetektsfengsle de siktede – kanskje allerede mandag.

Ingen navn er nevnt av CNN, men kilder i andre medier peker mot sentrale personer i president Donald Trumps valgkamporganisasjon.

De to som går igjen, er tidligere kampanjesjef Paul Manafort og tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Sistnevnte trakk seg fra jobben etter få uker etter å ha kommet med uriktig informasjon om sine møter med Russlands ambassadør i USA.

– Sammensvergelse

Søndag tok president Donald Trump til Twitter for å vise sin misnøye med etterforskningen. I en rekke meldinger hinter han til at siktelsene har sammenheng med Demokratenes motstand mot skattereformen Det republikanske partiet jobber med.

– Denne russiske sammensvergelsen skjedde aldri. Demokratene bruker denne heksejakten til å bedrive ond politikk, skriver han.

– Demokratene og Hillary Clinton er SÅ skyldige, skriver han videre.

Den umiddelbare politiske skaden for Trump-administrasjonen avhenger av hvem Mueller har satt seg fore å sikte eller pågripe. Det avgjørende vil være hvor nær vedkommende står Det hvite hus, men også hvordan presidenten selv vil reagere på en slik dramatisk vending i en sak som han mener er konstruert og ikke-eksisterende.

Les også: Trump kaller Russland-etterforskningen for en heksejakt

Kompleks sak

Tidligere statsadvokat Barbara McQuade sier hun er overrasket over at det skal være tatt ut siktelser på det nåværende tidspunktet.

– Det kommer ny informasjon hele tiden. Saken er så kompleks, så det skal et stort juridisk team til for å komme til bunns i alt og ha nok juridisk hold til å ta ut siktelser, sier McQuade til NBC News.

Men hun legger til at spesialetterforsker Robert Mueller, som leder etterforskningen, er kjent for å jobbe med hastesaker og har et team med 16 toppadvokater som nok jobber døgnet rundt.

Muellers team har ikke uttalt seg etter avsløringene.

New Jerseys guvernør Chris Christie, som tidligere samarbeidet tett med Trump, sa søndag at «det viktigste for det amerikanske folk å vite, er at presidenten ikke er under etterforskning, og ingen har sagt til ham at han er det».

Les også:

CNN: De første siktelsene tatt ut i Russland-etterforskningen i USA

Amerikanske medier: Clinton-kampanjen finansierte Trump-gransking

Muellers team har avhørt brite som samlet materiale om Trumps russiske bånd