Kennedy-dokumenter avslører drapstrusler mot Oswald

Harvey Lee Oswald snakker med journalister på politistasjonen i Dallas, der han ble avhørt etter drapet på Kennedy. Les mer Lukk

Frigjorte dokumenter om Kennedy-drapet viser at Lee Harvey Oswald hadde kontakt med en KGB-agent før drapet, og at Oswald selv ble drapstruet etter attentatet.

Ifølge CNN inneholder et FBI-dokument fra 24. november 1963 en uttalelse fra daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover om drapet på Oswald. Dokumentet er datert to dager etter at Kennedy ble skutt og samme dag som Oswald ble drept av Jack Ruby.

Hoover forteller at FBIs kontor i Dallas ble oppringt av en mann som «snakket med en rolig stemme» og som sa at han var medlem av en komité som skulle drepe Oswald. Hoover forteller videre at han beordret politisjefen i Dallas til å beskytte Oswald, men at han likevel ble drept av Ruby.

– Ruby sa at han ikke hadde noen tilknytning til noen og nekter for å ha ringt Dallas-kontoret i går, sa Hoover, ifølge dokumentet.

Hjelp fra Mexico

Et CIA-dokument skrevet 22. november, samme dag som John F. Kennedy ble drept, inneholder ifølge CNN informasjon om en samtale mellom Oswald og en KGB-agent.

Oswald ringte fra Mexico by til den russiske ambassaden i Mexico. Oswald snakket med konsulen Valerij Vladimirovitsj Kostikov, som ifølge CIA var en «identifisert KGB-agent», på «gebrokkent russisk». Telefonsamtalen fant sted i september 1963.

New York Times skriver om et CIA-dokument som viser at Oswald kan ha reist til Mexico by sammen med en person kalt «El Mexicano». Et annet dokument hevder at «El Mexicano» er Francisco Rodriguez Tamayo, lederen for en cubansk opprørsgruppe, som kom til USA som politisk flyktning i 1959.

Dokumentene skal vise et utstrakt samarbeid mellom USA og Mexico. Mexico hjalp blant annet til med å avlytte den cubanske og sovjetiske ambassaden i forkant av drapet på Kennedy, og etterforsket Oswalds tilknytning til Mexico i etterkant av drapet.

Cuba, Castro og CIA

Flere opplysninger om Cuba og Fidel Castro har dessuten kommet fram i de frigjorte dokumentene. Det er tidligere kjent at CIA deltok i en rekke attentatforsøk mot Cubas president Fidel Castro. I 2007 frigjorde CIA dokumenter som blant annet viser at CIA forsøkte å overtale to mafialedere, Salvatore Giancana og Santos Trafficant, til å sørge for å få drept Castro.

I de nylig frigjorte Kennedy-dokumentene kommer det fram at Bobby Kennedy, John F. Kennedys bror og daværende justisminister i USA, forteller FBI at CIAs planer om å samarbeide med mafialederne ville gjøre det vanskelig for USA å straffeforfølge Giancana på et senere tidspunkt.

Han uttaler at CIA på grunn av dette ikke bør samarbeide med mafiaen igjen uten å forhøre seg med justisdepartementet først.

Les også: Trump bes holde igjen enkelte Kennedy-dokumenter

Noen dokumenter tilbakeholdt

USAs president Donald Trump er blitt bedt om å holde tilbake noen dokumenter rundt drapet på John F. Kennedy, men har godkjent frigivelsen av 2.891 andre. Det hvite hus opplyser at særlig FBI og CIA har vært spesielt aktive for å sørge for at ikke alt materialet frigis.

– Jeg har ikke noe valg, sier Trump i en uttalelse om hvorfor noen dokumenter fortsatt hemmeligholdes. Han sier at de resterende dokumentene kan være en sikkerhetstrussel hvis de publiseres nå.

Dokumentene vil bli ytterligere vurdert i løpet av de neste seks månedene før en eventuell frigivelse.

Les også:Tusenvis av Kennedy-dokumenter klare til å gis ut